Livestreaming: tips & tricks
in
De coronacrisis daagt eventorganisatoren meer dan ooit uit. Als je online een event wil organiseren dan kan je er niet van onderuit: livestreamen is hot. Maar wat zijn nu de voor –en nadelen en wat is er juist toegelaten? Dat, aangevuld met enkele interessante tips & tricks, kom je te weten in dit artikel.

Wat zijn de huidige regels rond livestreaming?
Livestreamen is momenteel enkel toegelaten als iedereen die meewerkt aan de livestream dat doet vanuit een arbeidsovereenkomst of op zelfstandige basis. Met andere woorden: zowel muzikanten als techniekers moeten een (correct) loon uitgekeerd krijgen voor de activiteit. Publiek is bovendien niet toegelaten tijdens de opname.
Een uitzondering op deze regel geldt wanneer iemand van thuis uit een livestream opzet. In dat geval kan je dat blijven doen zonder betaald te worden.
Arbeidsovereenkomst of zelfstandig verplicht
Iedereen betrokken moet dus ofwel een arbeidsovereenkomst hebben of zelfstandig zijn. Een gage als groep (vanuit de vzw van de band) volstaat dus niet. Als je een artiest een gage geeft, zorg dan dat hij/zij en alle muzikanten op voorhand een contract opgesteld hebben en uitbetaald worden als zelfstandigen of via een Sociaal Bureau voor Kunstenaars. KVR of vrijwilligersvergoeding vallen hier niet onder. Dit zijn kostenvergoedingen waarop geen sociale zekerheid wordt betaald. Meer informatie vind je op de website van Vi.be.
Tips voor een goede livestream?
Enkele good practices en handige linken
Moet ik auteursrechten betalen voor het organiseren van een livestream?
Hiervoor wordt een onderscheid gemaakt tussen initiatieven die een commercieel doel hebben en initiatieven die geen commercieel doel hebben. Bij initiatieven hebben een commercieel doel wanneer er een financiële bijdrage gevraagd wordt aan kijkers/luisteraars of de uitvoerende artiesten vergoed worden.