Sociale media
in
Het lijkt soms alsof er twee kampen in de online wereld zijn. Die van ‘social media is een geschenk uit de hemel’ en die van ‘social media is a bitch’. Wij benaderen social media vanuit de positieve eerste ingesteldheid, want via social media heb je jouw communicatie meer dan ooit in eigen handen. Waar je vroeger beperkt was tot offline communicatie zoals affiches en flyers – wat trouwens vaak nog steeds heel relevant is – zijn er nu tal van andere mogelijkheden, heb je een beter zich op wie je bereikt, kan je creatiever omgaan met communicatie enzoverder.
Vooraleer je in het wilde weg gaat communiceren, allerhande boodschappen verspreidt en accounts aanmaakt, is het handig om eerst je communicatiestrategie te bepalen. ‘Strategie’ klinkt meer rocket science dan het is. Concreet komt het erop neer dat je nadenkt over je doelgroep, doelstelling, kanalen, visuele identiteit en je boodschap(pen).
In dit artikel beperken we ons tot de online strategie en kanalen, maar uiteraard komen ook alle offline kanalen nog bij je volledige strategie kijken.

Social mediastrategie
Dankzij sociale media verloopt de communicatie in twee richtingen: het gaat niet langer enkel om een boodschap die je uitstuurt en die wordt geslikt (of genegeerd) door je doelpubliek. Die fans kunnen nu ook zelf laten weten wat ze van jouw boodschap vinden, en ze kunnen jou bovendien antwoorden of nieuwe boodschappen sturen.
Toegegeven: elke band en dj is tegenwoordig online actief en maakt van dezelfde kanalen gebruik. Dat maakt het des te moeilijker om nog op te vallen. De muziekindustrie wordt overstelpt door nieuwe muziek en zoekt naar manieren om het kaf van het koren te scheiden. Hoe speel je hierop in, en hoe trek je de aandacht naar jou toe? We geven hieronder een hoop tips.
Bepaal je doelgroep
Het soort muziekevenement dat je organiseert, bepaalt voor een groot deel jouw doelgroep. Maar misschien wil je in je communicatie nieuwe doelgroepen bereiken dan de mensen die je op voorgaande edities van je event zag? Hoef je wel iedereen te bereiken in je communicatie of heb je een vaste kern die er altijd zal zijn?
Je doelgroep(en) bepaalt uiteindelijk de rest van je strategie: je tone-of voice, je visuele identiteit, je kanalen enzoverder. Vragen die je kunnen helpen:
- Wonen de mensen die je wilt bereiken vooral in je buurt of organiseer je een meer niche-evenement waar mensen van verderaf naartoe komen?
- Op welke leeftijdscategorie mik je?
- Zijn er doelgroepen van partners of een samenwerking die je niet over het hoofd mag zien?
- Is er een nieuw publiek/nieuwe doelgroep die je wil bereiken?
Bepaal je doelstelling
Wat wil je bereiken met je muziekevenement? Wat is het doel van je evenement?
Wil je bijvoorbeeld een niche of nieuw muziekgenre een plek geven? Wil je mensen simpelweg doen dansen op de beste deuntjes? Wil je vergeten muziek aan jongeren laten horen? Wil je de bands uit je buurt een podium geven? Is de beleving van je evenement dé core en wil je de bezoekers mede dankzij randanimo de beste tijd van hun leven bezorgen? Of wil je artiest en muziekliefhebber (letterlijk) dichter bij elkaar brengen?
Het zijn maar enkele mogelijkheden wat het uiteindelijke doel van je muziekevenement zou kunnen zijn. Denk hier goed over na, want je doelstelling vormt de basis van je identiteit.
Om je doelstelling te formuleren ga je best aan de slag met de zogenaamde SMART-methode. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Bepaal je kanalen
Op welke kanalen is jouw doelgroep actief? Waar kan je jouw doelgroep het beste bereiken?
Als dat hoofdzakelijk mensen uit de buurt zijn, kan je je zelfs afvragen of je offline communicatie zó belangrijk is. Al wordt er meer en meer van iedereen een zogezegde 360°-aanpak verwacht, dus onderschat dus ook in dat geval niet de invloed van je online aanwezigheid.
Bepaal je visuele identiteit
Vooraleer je vol enthousiasme de wereld bestormt op social media, is het goed om na te denken wat je visuele identiteit wordt. Een visuele identiteit zorgt voor herkenbaarheid. Het onderscheidt je van andere organisaties en evenementen. Je visuele identiteit is flexibel. Wat dit jaar bij je past, de juiste uitstraling heeft of mooi is, hoeft dat volgend jaar niet 100 procent meer te zijn.
Denk na of je al dan niet een logo nodig hebt en zo ja, hoe dat eruit moet zien. Bepaal welke kleuren je in je beelden/website/social media vooral zult gebruiken. Dat kan je bijvoorbeeld doen aan de hand van templates rond je foto’s. Zorg voor een visuele lijn in alle foto’s – het kan handig zijn om met enkele fotografen nauw samen te werken.