Corona en de gevolgen voor je evenement

De besmettings- en vaccinatiecijfers lieten de volgende stap in de versoepelingen toe. Daarom zijn de coronaregels voor publieke evenementen soepeler geworden sinds 1 oktober.  In dit artikel zetten we de huidige regels  op een rijtje.

Wat zijn de huidige maatregelen?

 • Evenementen tot 500 personen binnen of 750 personen buiten

  • Er zijn geen beperkingen meer voor evenementen tot 500 personen binnen of 750 personen buiten.
  • Dansen is toegestaan, bezoekers moeten geen afstand houden, er moeten geen bubbels zijn…
  • De lokale overheid kan strengere maatregelen opleggen.
  • Geen gebruik van het COVID Safe Ticket nodig
  • In publiek toegankelijke binnenruimtes is CO2-meting verplicht. De organisator moet een actieplan opmaken waarin maatregelen staan om de lucht extra te zuiveren. Indien er meer dan 900 ppm wordt gemeten tijdens het evenement, moet dit actieplan uitgevoerd worden.
 • Evenementen met meer dan 500 personen binnen of 750 personen buiten met het COVID Safe Ticket

  Indien je een evenement organiseert met meer dan 500 bezoekers binnen of 750 bezoekers buiten kan je kiezen of je je evenement coronaproof organiseert of gebruik maakt van het COVID Safe Ticket.

  Indien je gebruik maakt van het COVID Safe Ticket (CST) werkt het als volgt: Iedere bezoeker op je event moet een geldig coronacertificaat kunnen voorleggen, voor ze binnen mogen op het evenement. Dit zorgt ervoor dat evenementen organiseren een stuk makkelijker wordt, omdat je je evenement minder coronaproof moet maken. Het CST is dus een manier om preventief COVID buiten te houden.

  Bij deze evenementen moeten bezoekers geen mondmaskers of afstandsregels volgen.

  Om als bezoeker een CST te verkrijgen moet je aan ten minste één van de volgende voorwaarden voldoen:

  • Ten minste 2 weken voor het evenement volledig gevaccineerd hebben.
  • Een PCR-test of antigeentest kunnen voorleggen met een negatief resultaat
  • Kunnen aantonen dat je het voorbije halfjaar al eens besmet bent geweest.

  Meer informatie over het COVID Safe Ticket vind je in dit artikel.

 • Evenementen met meer dan 500 personen binnen of 750 personen buiten coronaproof georganiseerd

  Indien je een evenement organiseert met meer dan 500 bezoekers binnen of 750 bezoekers buiten kan je kiezen of je je evenement coronaproof organiseert of gebruik maakt van het COVID Safe Ticket.

  Indien je kiest voor coronaproof organiseren mogen evenementen buiten doorgaan met maximaal 5000 personenBinnen mogen evenementen doorgaan met een maximale zaalbezetting van  100% volgens de CIRM en een maximum van 3000 personen. Opgelet: deze evenementen moeten coronaproof georganiseerd zijn met afstandregels, hygiënische maatregelen, bubbels…

  Alle regels voor deze evenementen worden opgesomd in dit artikel.

  Het gebruik van de COVID Event Risk Model (CERM) en bij evenementen binnen de CIRM-scan is in deze fase enkel verplicht voor evenementen buiten vanaf 200 personen én evenementen binnen vanaf 100 personen. Voor alle andere evenementen blijft het gebruik voorlopig verplicht.

  In deze fase kan het publiek staan of zitten tijdens een evenementen.

Hoe zit dat met het COVID Safe Ticket?

Het CST werkt als volgt: Iedere bezoeker op je evenement moet een geldig coronacertificaat kunnen voorleggen, voor ze binnen mogen op het evenement. Eénmaal binnen op het evenement gelden geen afstandsregels of andere beperkingen.

Om als bezoeker een CST te verkrijgen moet je aan ten minste één van de volgende voorwaarden voldoen:

 • Ten minste 2 weken voor het evenement volledig gevaccineerd zijn.
 • Een PCR-test of antigeentest kunnen voorleggen met een negatief resultaat
 • Kunnen aantonen dat je het voorbije halfjaar al eens besmet bent geweest.

De PCR-test is de dag van de test plus twee dagen geldig. De antigeentest is de dag van de test plus één dag geldig.

Meer informatie over de stappen die je als organisator moet zetten voor een evenement met het CST vind je in dit artikel.

Hoe begin je nu aan het organiseren van een coronaproof evenement?

 • 1

  Contacteer de lokale overheid (en maak al eens een CERM-scan)

  Vooraleer je start aan de voorbereiding van je evenement raden we je aan om eerst contact op te nemen met je lokale overheid via de jeugd- of vrijetijdsdienst. Pols hoe zij de regels op lokaal niveau interpreteren en waarop je zeker moet letten bij de voorbereiding van een evenement. Je kan zeker ook, bij wijze van test, een scan doen in het COVID Event Risk Model (CERM). Zo kan je kijken of het evenement dat je wil organiseren mogelijk is volgens de universele eventparameters.

 • 2

  Bekijk of jouw evenement voldoet aan alle coronamaatregelen

  Aangezien de maatregelen die van toepassing zijn op muziekevenementen verspreid zitten over verschillende documenten, verzamelde Ikorganiseer alle relevante informatie in één artikel. Hierin vind je de handvaten om een coronaproof evenement te organiseren.

 • 3

  Vink de checklist af

  Ikorganiseer maakte een checklist rond coronaproof organiseren. De checklist is opgedeeld in de fase voor, tijdens en na het evenement. Sommige zaken worden in verschillende fases aangehaald en/of vullen elkaar aan. Door deze checklist te overlopen, zie je of je voldoende maatregelen hebt genomen om jouw evenement coronaproof door te laten gaan.

 • 4

  Test je evenement

  Na het overlopen van de checklist moet je jouw evenement testen via het CERM als je bij een evenement buiten meer dan 200 bezoekers toelaat of binnen meer dan 100 personen. Krijg je een groen signaal, dan kan je verder naar de volgende stap. Is de uitkomst negatief, bekijk dan waar je je evenement veiliger maken met de verkregen feedback.

 • 5

  Krijg finaal goedkeuring

  Met de CERM-scan stap je naar de stad of gemeente om definitieve goedkeuring te krijgen. Vervolgens kan je in dialoog nog zaken aanpassen. Je stad of gemeente heeft het laatste woord om je evenement al dan niet te laten doorgaan.

Meer informatie over corona?

 • Beeld Valerie Vonck