Herbruikbare bekers, bestek en borden

Wie eten en drank serveert, staat voor een enorme potentiële afvalberg. Probeer die zoveel mogelijk in te dijken. Als het toch niet zonder afval kan, kies dan voor de meest duurzame variant.

Herbruikbare bekers

Gebruik geen plastic wegwerpbekers en kies voor een duurzame variant. Overheden die een evenement organiseren, mogen zelfs geen wegwerpbekers meer gebruiken vanaf 1 januari 2020.

Rietjes in de cocktail? Vergeet rietjes uit plastic, want die zullen stilaan verdwijnen. Kies voor duurzame varianten uit papier of op basis van maïszetmeel, die industrieel composteerbaar zijn. 

Vanaf 1 februari 2020 is het gebruik van wegwerpbekers sowieso verboden bij alle voor het publiek toegankelijke evenementen, tenzij je kan aantonen dat je minstens 90% apart kan inzamelen om te laten recycleren. Later zal dat percentage verhoogd worden naar 95%.

Meer weten over de nieuwe wetgeving rond herbruikbare bekers?

Op vrijdag 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering een nieuwe regelgeving goed. De algemene bedoeling van deze wet is een focus op het hergebruik. Lees er meer over op de site van OVAM.

Wetgeving cateringmateriaal

Borden en bestek

Wegwerp is te mijden. Wegwerpplastic al helemaal. Kies indien mogelijk voor herbruikbare borden en bestek. Als je toch voor wegwerp kiest, ga dan voor kartonnen borden en houten biobestek. Probeer het houten bestek achteraf zo veel mogelijk apart in te zamelen. Je kan online ook composteerbare borden kopen uit biologisch palmblad of suikerriet. 

Verpakkingen

Grote flessen nemen minder plaats in tijdens het vervoer en zijn daardoor duurzamer dan kleine. Glazen flessen veroorzaken de minste CO2-uitstoot, maar dat voordeel wordt vaak tenietgedaan door het vervoer van de bottelplaats naar de magazijn, de winkel en naar jouw evenement. Daarom kies je best ook voor dranken uit je eigen regio. Koop zeker geen felgekleurde PET-flessen.

  • Beeld Nikki Lucy