Ecologische voorzieningen

Tijdens een evenement organiseer je specifieke voorzieningen voor je bezoekers: van een bar tot toiletten. In dit artikel gaan we dieper in op de duurzaamheid van deze voorzieningen en waar je als organisator het verschil kunt maken.

Voeding

  • Voetafdruk

    Vlees heeft een grote voetafdruk. Als je het toch serveert, kies dan voor kip. Of waarom niet de duurzame omegabaars?

    Nog beter zijn vegetarische en veganistische maaltijden. In dat geval kies je het best voor gespecialiseerde cateraars. De kans dat een specialist in gegrilde ribbetjes een waardig vegetarisch of veganistisch alternatief kan aanbieden, is klein. En er is geen betere antireclame voor vegetarisch of veganistisch eten dan slecht bereid vegetarisch of veganistisch eten.

    Voorbeelden van voedsel met een erg hoge (water)voetafdruk zijn rijst, quinoa, avocado’s … en uiteraard dierlijke producten als kaas en melk. Aardappelen scoren het best, maar je kan ook variëren met bulgur, couscous …

  • Biologisch eten

    Biologische producten hebben een 20% lagere watervoetafdruk dan hun gangbare varianten. Bovendien is hun impact op de biodiversiteit veel beperkter.

  • Kies voor lokale en seizoensgebonden producten

    Plukboerderijen of CSA-boerderijen, die aan landbouw doen met steun van de gemeenschap, zijn meestal niet voorzien op klanten die plots grote hoeveelheden willen afnemen. Voor een jaarlijks terugkerend evenement kan je natuurlijk wel ruim op voorhand naar de mogelijkheden vragen. Daarnaast zijn er nog steeds de lokale markten, waar kleine plaatselijke telers seizoensgroenten en -fruit aanbieden.

  • Beperk het energieverbruik

    Als je warm eten serveert, kies dan voor een oplossing om je eten warm te houden zonder energietoevoer. Om soep te bewaren kun je bijvoorbeeld een hooikist maken.

    Het is geen goed idee om de elektriciteit die je nodig hebt ter plaatse te produceren met tijdelijke PV-zonnepanelen. Zonnepanelen zijn enkel duurzaam als ze onderdeel zijn van een permanente installatie.

  • Beperk voedselverspilling

    Grote porties zorgen voor meer verspilling. Laat de bezoeker kiezen uit porties van verschillende grootte en stel je prijzen zo op dat het nemen van de grootste portie niet wordt aangemoedigd.

    Plaats bakken waarin enkel ongebruikt voedsel wordt verzameld. Die overschotten kunnen dan naar een lokale varkens- of kippenboer gaan.

Meer weten over je watervoetafdruk?

Dranken

Chocomelk, koffie en dranken met veel suiker, zoals cola en vooral icetea, zijn te mijden. Ze hebben een erg grote watervoetafdruk.

Wijn heeft een grotere voetafdruk dan bier. Als je wijn verkoopt, kies dan voor wijn die in België werd gebotteld in flessen met statiegeld.

Goede alternatieven:

  • Ga voor kraanwater. Er bestaan toestellen die het kraanwater filteren en er ook bruiswater van kunnen maken. Pimp je kraanwater met een ijsblokje, citroen, munt, fruit of komkommer. Je hoeft dat kraanwater overigens niet gratis te verkopen. Bied je bezoekers de mogelijkheid om te kiezen tussen je (gepimpte) kraanwater en iets duurder flessenwater.  
  • Kies voor lokale (appel)sappen in kartons van vijf liter of lokaal geproduceerde limonades op basis van siroop, aangelengd met kraanwater.
  • Bied lokale bieren aan, die met aandacht voor duurzaamheid gebrouwen zijn.

Welke voetafdruk heeft welke drank?

Toiletten

Als je buiten extra toiletten moet plaatsen, gebruik dan composttoiletten. Die maken geen gebruik van chemische producten of water, maar wel van houtsnippers. Dat is fijner voor de natuur, maar ook voor de gebruikers. De houtsnippers geven namelijk een aangename geur af die het toiletluchtje doet verdwijnen.

Kies je toch voor ‘natte’ wc’s, spoel ze dan niet door met leidingwater. Vraag een lokale landbouwer om een ton met regenwater of water uit een lokale rivier te voorzien.

Gebruik 100% gerecycleerd toiletpapier dat niet met chloor gebleekt is. De productie ervan vraagt 64% minder energie en de helft minder water dan die van nieuw papier.  Bovendien veroorzaakt gerecycleerd toiletpapier 74% minder luchtvervuiling en sneuvelen er, uiteraard, minder bomen voor.

Meer weten over composttoiletten?

Energie

Voor een muziekevenement heb je energie nodig. Organiseer je in openlucht of in een tent kan je proberen dieselgeneratoren te vermijden. Afhankelijk van het nodige vermogen kan je bij de gemeente informeren of er ergens in de buurt een werfkast te gebruiken is.

  • Beeld Lisa Goethals