Draag je ecologische aanpak actief uit

Je mag nog zoveel duurzame maatregelen nemen als je wil, zonder er duidelijk over te communiceren halen ze weinig uit. Het is belangrijk om aan je bezoekers, artiesten, medewerkers en zeker ook de buitenwereld duidelijk te maken welke maatregelen je neemt en waarom je dat doet. Met je evenement bereik je veel mensen: grijp die kans met beide handen.

Hoe kan ik mijn ecologische aanpak uitdragen?

 • Communiceer als ambassadeur

  Wees je ervan bewust dat je met je duurzaam evenement vele anderen kan inspireren, ook al is het  maar iets kleins. Vele kleintjes maken immers een grote. Maak daarvoor gebruik van je eigen kanalen, maar vertel je verhaal ook via de (regionale) media en tijdens het evenement zelf.

 • Programmeer als ambassadeur

  Ook inhoudelijk kan je duurzaamheid een plekje geven op je evenement. Programmeer bijvoorbeeld een geëngageerde spreker of artiest of nodig een duurzame organisatie uit om actie te voeren met een standje.

 • Samen onder een zeil

  Een evenement in een tent? Zoek dan lokale of regionale organisaties die de dag ervoor of erna iets duurzaams willen organiseren in diezelfde tent. Die staat er immers toch. Mogelijkheden genoeg: een ruilbeurs, een repair-café, een rommelmarkt of weggeefmarkt. Geef de voorkeur aan evenementen met een sociale of ecologische impact.

 • Compensatie van je CO2-uitstoot

  Ook al doe je nog zo je best, volledig CO2-neutraal wordt je evenement nooit. Je kan er wel voor kiezen om je CO2-uitstoot te compenseren, bijvoorbeeld via een project van BOS+.  Die organisatie plant nieuw bos aan met elke euro die je schenkt. Als je zo’n actie plant, kondig je die best op voorhand aan. Aan bezoekers die toch met de auto komen, kun je een extra bijdrage vragen, vrijwillig of verrekend in de ticketprijs. Een richtlijn, bijvoorbeeld 0,25 euro per 100 km, kan helpen..

 • Samenwerking met en binnen je gemeente

  Neem op voorhand contact op met de dienst duurzaamheid binnen je gemeente of stad. Die kan je inspireren, jullie verhaal mee uitdragen in de hele gemeente en misschien ook ondersteunen. Bekijk samen wat je kan doen in het kader van Gemeente voor de toekomst van Bond Beter leefmilieu    

  Werk samen met andere organisatoren van evenementen. Zij hebben misschien meer ervaring met duurzaamheid of zoeken net tips en advies. Samen kun je makkelijker een grote duurzame aankoop doen, bijvoorbeeld herbruikbare bekers of een tapwaterkraan. Je gemeente zal ook sneller bereid zijn om een aankoop door meerdere organisaties te subsidiëren.

 • Beeld Lisa Goethals