Alcohol

Wie als organisator alcohol wil schenken, moet goed op de hoogte zijn van de geldende wetgeving. Welke drank mag ik schenken en aan wie? Welke dranken worden beschouwd als sterkedrank? Heb ik nog een vergunning nodig om pintjes te mogen tappen? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Wat zegt de wet over alcohol?

 • Min-zestienjarigen en alcohol

  Je mag geen alcohol, dus ook geen bier of wijn, aan min-zestienjarigen schenken. Dat verbod is wel geen reden om min-zestienjarigen de toegang tot je evenement te weigeren. Zij mogen op alle plaatsen komen waar alcohol geschonken of verkocht wordt, behalve op dansfeesten met handelskarakter zonder begeleiding van een volwassene.

 • Schenken sterke drank + achttien-jarigen

  Voor sterkedrank, alcoholpops inbegrepen, ligt de leeftijdsgrens op achttien jaar.

  Voor het schenken van (sterke)drank op occasionele gelegenheden, een eenmalige fuif bijvoorbeeld, stelt de wet geen expliciete voorwaarden. Het is aan de lokale overheid om te beslissen hoe ze daarmee omgaat. 

 • Twijfelen over de leeftijd van een bezoeker

  Wanneer je twijfelt of een persoon die alcohol wil kopen wel oud genoeg  is, mag je dat als organisator altijd vragen.

 • Alcohol schenken aan iemand die dronken is

  Alcohol schenken aan iemand die zichtbaar dronken is, mag niet. Als de dronken persoon minderjarig is, dan wordt de normale straf verdubbeld. Als die persoon achteraf betrokken raakt in een ongeval, kan je mee aansprakelijk worden gesteld.

 • Uitdaging die leidt tot dronkenschap

  Het is ook strafbaar om een uitdaging die leidt tot dronkenschap voor te stellen of te aanvaarden.

Sterke dranken

 • Wat is sterkedrank?

  Het antwoord op die vraag heeft niet alleen met het alcoholpercentage te maken, maar ook met het verschil tussen gegiste en gedistilleerde dranken.

  • Alle alcoholische dranken die meer dan 1,2 volumeprocent (% vol) gedistilleerde alcohol bevatten, zijn sterke dranken.
   Voorbeelden zijn wodka, rum, cognac, whisky, gin en jenevers, maar ook aperitiefdranken zoals pisang en passoa.
   Als limonades of een andere niet-alcoholische drank wordt gemengd met een gedistilleerde alcoholisch drank, wordt dat mengsel ook als sterkedrank beschouwd. Voorbeelden zijn alcoholpops en cocktails  als whisky-cola gin-tonic en mojito.
  • Alle dranken, ook niet-gedistilleerde, met een alcoholpercentage van meer dan 22 % vol zijn sterke dranken.
 • Wat wordt niet beschouwd als sterkedrank?

  Bieren, wijnen en tussenproducten zoals porto en martini zijn gegiste dranken. Gegiste dranken worden pas beschouwd als sterkedrank als ze een alcoholgehalte van minstens 22 % vol bevatten. Dat kan je bereiken door bijvoorbeeld alcohol toe te voegen of de drank extra te laten gisten. Ook als een drank na de gisting worden gestookt (distilleren), stijgt het alcoholpercentage en valt ze onder de gedistilleerde dranken. Zo is cognac bijvoorbeeld het distillaat van bepaalde witte wijnen.

  Bieren met een ‘sterkedranksmaak’ zoals Cubanisto en Desperados stonden oorspronkelijk geclassificeerd als sterkedrank. Die wet is inmiddels teruggeschroefd.

   

 • Voorbeelden van alcoholische dranken

  We vermelden telkens het alcoholpercentage en of ze al dan niet als sterkedrank worden beschouwd.

  Soort drank Vol % alcohol Sterke drank
  Alcoholpops 5-7 en hoger JA, meestal
  Amaretto 25 JA
  Champagne 12 NEE
  Cider 3-8,5 NEE
  Citroenjenever 30 JA
  Cognac 40 JA
  Cubanisto 5,9 NEE
  Desperados 5,9 NEE
  Gin 37,5 JA
  Glühwein 8,5-13 NEE
  Grand Marnier 40 JA
  Jägermeister 35 JA
  Leffe Blond 6,6 NEE
  Martini 15 NEE
  Pils 5 NEE
  Porto 18-20 NEE
  Tequila 38 JA
  Triple Sec 15-40 JA
  Westmalle Tripel 9,5 NEE
  Whisky 40 JA
  Witte wijn 12 NEE
  Wodka 35-70 JA

Controles op het schenken van alcohol

De controle op het schenken van alcohol aan min-zestienjarigen en sterkedrank aan min-achttienjarigen gebeurt door ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Die controleert ook het rookverbod. Wie de wet overtreedt, riskeert zware boetes en krijgt op de volgende editie wellicht weer controleurs over de vloer. Een mogelijke nieuwe overtreding zal dan nog zwaarder bestraft worden.

Heb daarom aandacht voor alcohol-en drugspreventie op je evenement en zorg voor voldoende voorzorgsmaatregelen.

Een nieuwe alcoholwetgeving?

Eind 2018 maakte toenmalige minister van Volksgezondheid Maggie De Block bekend dat ze de wet op alcoholverkoop aan minderjarigen wilt verstrengen. Wie ouder dan zestien maar jonger dan achttien jaar is, zou dan enkel nog bier of wijn kunnen krijgen. De Blocks voorstel is op dit moment (augustus 2021) nog niet goedgekeurd en dus ook nog niet van kracht.

 • Beeld Nikki Lucy