Ecologische voorzieningen

Je evenement ecologischer organiseren kan op verschillende manieren. In dit artikel gaan we dieper in op de duurzaamheid van toiletten tot bar en waar je als organisator het verschil kunt maken.

Magazine: Ecologisch organiseren

Ecologisch organiseren, dat willen we allemaal wel. Maar hoe pak je dat aan? Welke (kleine) stappen kan je zetten om je event ecologischer te maken? Het magazine van Formaat vzw geeft tips, tricks en goede voorbeelden.

Organiseer ecologischer met dit magazine!

Voeding

  • Go veggie

    Vegetarische voeding is goed voor dier en natuur en kan zelfs een positieve invloed hebben op je bezoekersaantallen (Zij aan Zij, 2023).

    Ga je naast veggie voor een vleesoptie? Zorg er dan voor dat je kiest
    voor beter vlees, meer specifiek kip. Voor één rundshamburger is er namelijk zeer veel water nodig: zo’n 1500 liter.

    Voorbeelden van voedsel met een erg hoge (water)voetafdruk zijn rijst, quinoa, avocado’s… en dierlijke producten zals kaas en melk. Aardappelen scoren het best, maar je kan ook variëren met bulgur, couscous…

  • Go bio

    Biologische producten hebben een 20% lagere watervoetafdruk dan hun gangbare varianten. Bovendien is hun impact op de biodiversiteit veel beperkter.

  • Go lokaal en seizoensgebonden

    Door lokale producten aan te bieden, steun je niet enkel de boeren of ondernemingen uit de buurt. Het is ook gewoon ecologischer. Je producten leggen geen duizenden kilometers af voordat ze op je bord belanden.

    Check de lokale markten, waar kleine plaatselijke telers seizoensgroenten en -fruit aanbieden. Organiseer je een groot evenement? Ga eens langs bij een lokale teler om de mogelijkheden te bekijken. 

  • Beperk het energieverbruik

    Het is geen goed idee om de elektriciteit die je nodig hebt ter plaatse te produceren met tijdelijke PV-zonnepanelen. Zonnepanelen zijn enkel duurzaam als ze onderdeel zijn van een permanente installatie.

  • Beperk voedselverspilling

    De eerste stap is inschatten hoeveel eten je moet voorzien. Zorg ervoor dat het overschot zo klein mogelijk blijft. Heb je toch te veel voorzien?

    Dan zijn hier enkele opties:

    • Vries het in als dat mogelijk en veilig is. Dan heb je onmiddellijk een maaltijd voor tijdens een volgende bijeenkomst.
    • Deel het uit aan medewerkers. Geef de tip om eigen doosjes mee te brengen.
    • Contacteer op voorhand een sociaal initiatief in de buurt. Zo kunnen ze rekening houden met een eventueel voedingsaanbod.
    • Per regio is er wel een groep op Facebook te vinden waarin je de overschotten gratis kan aanbieden.

    Tijdens je evenement kan je hier ook aan werken. Grote porties zorgen voor meer verspilling. Laat de bezoeker kiezen uit porties van verschillende grootte en stel je prijzen zo op dat het nemen van de grootste portie niet wordt aangemoedigd.

Meer weten over je watervoetafdruk?

Dranken

Chocomelk, koffie en dranken met veel suiker, zoals cola en vooral icetea, zijn te mijden. Ze hebben een erg grote watervoetafdruk.

Wijn heeft een grotere voetafdruk dan bier. Als je wijn verkoopt, kies dan voor wijn die in België werd gebotteld in flessen met statiegeld.

Goede alternatieven:

  •  Ga voor kraanwater. Er bestaan toestellen die het kraanwater filteren en er ook bruiswater van kunnen maken. Pimp je kraanwater met een ijsblokje, citroen, munt, fruit of komkommer. Je hoeft dat kraanwater zeker niet gratis te verkopen. Wel goed om te weten: Het aanbieden van gratis kraanwater zorgt niet meteen voor minder verkoop van andere dranken.
  • Kies voor lokale (appel)sappen in kartons van vijf liter of lokaal geproduceerde limonades op basis van siroop, aangelengd met kraanwater.
  • Bied lokale bieren aan, die met aandacht voor duurzaamheid gebrouwen zijn.

Meer info over kraanwater (en sirooplimonade) op tap

Toiletten

Als je buiten extra toiletten moet plaatsen, gebruik composttoiletten. Die maken geen gebruik van chemische producten of water, maar wel van houtsnippers. Dat is fijner voor de natuur, maar ook voor de gebruikers. De houtsnippers geven namelijk een aangename geur af die het toiletluchtje doet verdwijnen.

Kies je toch voor ‘natte’ wc’s, spoel ze niet door met leidingwater. Vraag een lokale landbouwer om een ton met regenwater of water uit een lokale rivier te voorzien.

Gebruik 100% gerecycleerd toiletpapier dat niet met chloor gebleekt is. De productie ervan vraagt 28% tot 70% minder energie dan die van nieuw papier. 30 000 liter water wordt gespaard bij elke ton verbruikt gerecycleerd toiletpapier. Bovendien veroorzaakt gerecycleerd toiletpapier tot 95% minder luchtvervuiling en sneuvelen er, uiteraard, minder bomen voor. (https://squarestospare.com.au/)

Of ga voor toiletpapier gemaakt van bamboo!

Meer weten over composttoiletten?

Energie

Voor een muziekevenement heb je energie nodig. Organiseer je in openlucht of in een tent kan je proberen dieselgeneratoren te vermijden. Afhankelijk van het nodige vermogen kan je bij de gemeente informeren of er ergens in de buurt een werfkast te gebruiken is.

  • Beeld Lisa Goethals