Billijke vergoeding

Terwijl Sabam de rechten van auteurs beschermt, is Billijke Vergoeding bestemd voor de producenten en uitvoerende artiesten van muziek die je afspeelt op je evenement.

Organiseer je je muziekevenement in een zaal? Dan zal de zaal zelf in de meeste gevallen een jaartarief Billijke Vergoeding bezitten en betalen. Via MyUnisono kan je opzoeken of er een jaartarief is voor een bepaalde zaal.

Bij een openluchtevenement zal je altijd zelf Billijke Vergoeding moeten aanvragen. Je kan die aanvraag samen met je Sabam-aanvraag indienen via het platform Unisono. Ook de facturatie gebeurt samen.

Hoeveel moet je betalen en wanneer?

Uitbaters van polyvalente zalen (of jeugdhuizen) kiezen vaak voor een jaartarief. Kies je voor het jaartarief ‘dans’, dan zijn alle activiteiten gedekt in die ruimte, ook de activiteiten van de huurders. Als je een zaal huurt, informeer je dus best of de billijke vergoeding reeds betaald werd, en welke soort activiteiten (zonder drank, drank, dans) gedekt zijn. Ook een optreden van een dj valt onder ‘dans’.

Heeft de zaaluitbater geen jaartarief, of vindt je evenement plaats in een tent of in openlucht, dan moet je een aanvraag doen via MyUnisono. Hoeveel je moet betalen is niet alleen afhankelijk van het soort activiteit (zonder drank, drank, dans) maar ook van de oppervlakte van de ruimte. Bij activiteiten met dans in een zaal wordt er ook rekening gehouden met de hoogste inkomprijs.

De meest recente tarieven voor de billijke vergoeding vind je op de website van Unisono.

  • Tarief voor een zaal zonder jaartarief dans

    Organiseer je een fuif in een zaal zonder een jaartarief dans? Dan moet je zelf een extra aanvraag doen en betalen.

    Bij een fuif/dansfeest is naast de oppervlakte ook de inkomprijs een parameter. De inkomgrenzen zijn 6,71 euro en 13,41 euro (bedragen 2024).

    Vraag je een inkomprijs gelijk aan of onder deze grens, dan kom je in een andere schaal terecht.

    Als je verschillende inkomprijzen hanteert, wordt het forfait bepaald op basis van de hoogste inkomprijs.

  • Tarief openlucht of tent

    Om dit tarief te berekenen, moet je drie tarieven combineren: ‘dans’, ‘drank’ en ‘zonder drank’.

    • De oppervlakte “dans” is de oppervlakte van de ruimte die door de organisatoren wordt voorzien om te dansen. De grootte van deze oppervlakte wordt afgeleid uit feitelijke gegevens zoals de afbakening van de ruimte, plaatsing van de luidsprekers, plaatsing van de lichtinstallaties, verlichting van de ruimte, plaatsing dansvloer …
    • De oppervlakte “met drank” is de oppervlakte van de ruimte die voorzien is voor het verstrekken van dranken en voeding: Als hiervoor een aparte afgescheiden ruimte voorzien is, wordt die oppervlakte genomen. Als de dranken/maaltijden niet in een aparte ruimte worden geserveerd, dan wordt de volgende regel toegepast: het aantal meters aan drank- en eettogen x 15m. (diepte) is het totaal aantal m².
    • Het tarief “zonder drank” geldt dan voor de oppervlakte die rest na de aftrek van de vorige oppervlaktes.

Bereken de Billijke vergoeding voor je evenement

Wil je berekenen hoeveel Billijke vergoeding je voor je evenement moet betalen? 

MyUnisono

Hoe maak ik de Billijke vergoeding in orde?

  • 1

    Vraag na of er al een jaartarief is

    Vraag na of de zaal waar je je evenement organiseert al een jaartarief Billijke Vergoeding heeft. Dit kan je ook raadplegen op MyUnisono. Heeft de zaal een jaartarief ‘dans’ dan zijn alle evenementen gedekt. Heeft de zaal geen jaartarief of geen jaartarief ‘dans’ dan moet je je evenement afzonderlijk aangeven. (ga naar stap 2 indien dit het geval is)

  • 2

    Doe je aangifte

    Je doet minstens vijf kalenderdagen vóór de aanvang aangifte van de activiteit via MyUnisono. Sinds 1 januari 2020 vraag je ook Sabam aan via dit platform. Twee vliegen in één klap dus. Ben je te laat, dan kan het bedrag van de aangifte verhoogd worden.

  • 3

    Betaal de factuur

    Op basis van je aanvraag krijg je een factuur. Die factuur betaal je binnen de gestelde termijn op de factuur (30 dagen).

In welke gevallen moet je als organisator geen Billijke vergoeding betalen?

Aangezien het gaat om rechten van uitvoerende muzikanten, moet je alleen billijke vergoeding betalen als je een bestaande opname afspeelt. Wie dus enkel een live concert organiseert, moet geen aangifte doen.

Is er een afterparty? Dan is het tarief ‘dans’ van toepassing. Hierbij maakt het niet uit of je wel of geen beschermd werk afspeelt. Je moet dus ook bij het gebruik van opnames van niet-beschermde werken betalen.

  • Beeld Lisa Goethals