Legaal verworven muziek

Vermoedelijk wil je op jouw muziekevenement muziek afspelen. Die muziek mag je enkel afspelen als je ze op een legale manier hebt bekomen. Het is niet omdat je reeds Sabam betaalt voor jouw evenement dat je ook in orde bent met alle auteursrechten. Je muziek moet immers legaal verkregen zijn.

Wanneer is de muziek die je afspeelt legaal verkregen?

  • De dj speelt de originele muziek af

    Zoals de originele plaat, CD, legale download één op één… Die moet legaal aangekocht zijn.

  • De dj heeft een dj-licentie

    Zo’n licentie houdt in dat de eigenaar van de originele dragers/downloads kopieën van die muziekcollectie mag maken op één unieke drager. Bij een controle moet de bezitter van de dj-licentie kunnen aantonen dat hij/zij eigenaar is van de originele dragers (of downloads).

Als er dus op jouw muziekevenement jongeren zijn die met hun eigen computer muziek draaien, dan is het aangeraden om in het contract het volgende op te nemen: “Dj’s die met eigen materiaal muziek willen draaien, mogen dat alleen als ze gebruik maken van de originele muziek en/of beschikken over een persoonlijke dj-licentie, indien ze gebruik maken van kopieën. De organisator kan op geen enkel moment verantwoordelijk gesteld worden voor het illegaal gebruik van muziek.

Kan ik zelf als organisator muziek downloaden of streamen op mijn evenement?

Wil je als organisator zélf muziek afspelen, bijvoorbeeld tussen twee concerten door, dan moet ook jij ervoor zorgen dat die muziek legaal verkregen is. Veel commerciële streamingdiensten als Spotify (ook al is het de Premium versie), Deezer, YouTube, Deezer, Mixcloud, Soundcloud, Google Play … zijn niet toegelaten om af te spelen in de publieke ruimte. De reden daarvoor is dat die programma’s enkel auteursrechtelijke toelating hebben tot persoonlijk (privé) en niet-commercieel gebruik. Als privé-persoon mag je dus naar de muziek op Spotify luisteren, maar mag je dus niet afspelen op je evenement.

Er zijn andere leveranciers die wél een overeenkomst hebben met SABAM om hun muziek af te spelen in de publieke ruimte. Een lijst met deze leveranciers kan je vinden op de website van Sabam.

  • Beeld Valerie Vonck