Wetswijziging cateringmateriaal op komst voor evenementen in 2023

Organiseer jij in 2023 een evenement in Vlaanderen? Dan zal je vanaf 15 juni rekening moet houden met de wetswijziging rond herbruikbaar cateringmateriaal.

Vanaf 15 juni 2023 is het serveren van dranken in bekers voor eenmalig gebruik bij evenementen compleet verboden. Hiervoor mocht je nog wegwerpbekers gebruiken wanneer 95% werd ingezameld voor recyclage, dit is dus niet meer het geval.  

Het gebruik van petflessen en blikjes is wel nog toegestaan wanneer de organisator garandeert dat minstens 95% ervan wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2025 mogen ook deze niet meer gebruikt worden bij evenementen.  

Wanneer je werkt met herbruikbaar materiaal, is het verplicht om een systeem te voorzien waarmee je garandeert dat minstens 90% van het materiaal terug wordt ingezameld voor hergebruik. Dit is de verantwoordelijkheid van de eventorganisator. Als je 100 bekers gebruikt moet je dus minstens 90 bekers terug verzamelen voor hergebruik.  

Voor overheden gelden de 95%-maatregelen niet. Zij zijn altijd verplicht om drank in herbruikbare bekers te schenken op events en in de eigen werking. Bovendien zijn Vlaamse overheden en lokale besturen sinds 1 januari 2022 verplicht om ook bereide voedingsmiddelen in herbruikbaar cateringmateriaal te serveren. Wegwerpborden, -kommetjes, -schaaltjes en -bestek zijn dan niet langer toegelaten. Deze uitbreiding is niet van toepassing op privé-organisatoren. 

  • Uitzondering

    Voor evenementen in 2023 kan de minister uitzonderingen voorzien als de eventorganisator kan aantonen dat ondanks tijdige en behoorlijke inspanningen voor een bepaald evenement er onvoldoende capaciteit aan herbruikbaar materiaal en/of wasfaciliteiten beschikbaar zijn.