Wat is er veranderd sinds 1 januari voor organisatoren?

Naast veel wensen en goede voornemens brengt het nieuwe jaar ook enkele belangrijke wijzigingen voor organisatoren met zich mee: weg met wegwerpbekers, vzw-regelgeving, aanvragen Sabam en Billijke vergoeding via Unisono, indexeringen van vergoedingen,…

We zetten de belangrijkste wijzigingen even op een rijtje.

  • Herbruikbare bekers

    Sinds 1 januari 2020 is er een verbod voor organisatoren van evenementen om drank te serveren in wegwerpverpakkingen, tenzij de organisator een systeem kan voorzien waar 90% (95% vanaf 2022) van de wegwerpverpakkingen gescheiden wordt voor recyclage. Lokale overheden zijn zelfs verplicht om volledig herbruikbaar te werken. Dat maakt hen ideale partners voor lokale verenigingen in dit verhaal. Wat je kan doen als organisator en wat de praktische aandachtspunten zijn kan je hier nalezen.

  • Vzw-wetgeving

    In 2019 werd het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) gepubliceerd. Vzw’s die werden opgericht vanaf 1 mei 2019 dienden zich al op te richten volgens de nieuwe regelgeving. Vanaf 1 januari 2020 zijn de dwingende bepalingen van toepassing op alle bestaande vzw’s, of je nu al een statutenwijziging hebt doorgevoerd of niet. Je kan de voornaamste dwingende toepassingen nalezen op de website van Scwitch. Ten laatste tegen 1 januari 2024 moeten alle vzw’s hun statuten aangepast hebben aan het nieuwe WVV.

  • Unisono by Sabam en de Billijke vergoeding

    Op 1 januari werd ook Unisono gelanceerd. Unisono is een platform waar je als organisator Sabam én de Billijke Vergoeding voor je evenement kan simuleren, aanvragen en beheren in een persoonlijk MyUnisono-account.

  • Indexering vergoedingen

    Bij de start van een nieuw jaar wijzigen ook enkele tarieven qua vergoedingen:

    • De maxima voor de kostenvergoeding voor vrijwilligers veranderen niet in 2020. De maximumbedragen kan je hier terugvinden.
    • De maxima voor het uitbetalen met de kleine vergoedingsregeling (KVR) zijn gewijzigd. Je mag nu maximaal 2.615,78 euro per kalenderjaar verdienen en niet meer dan 130,79 euro per dag/per opdrachtgever verdienen.
  • Geen verklaring op eer meer voor kunstenaars (KVR)

    Sinds 1 januari is het platform artist@work gelanceerd. Kunstenaars zijn vanaf heden verplicht een kunstenaarskaart te hebben en te werken via het platform. Als organisator ben je verplicht die kunstenaarskaart op te vragen als je werkt via de kleine vergoedingsregeling (KVR).