Artiesten vergoeden

Bands en dj’s zorgen voor meer volk, ambiance en consumptie. Een faire vergoeding is dus op zijn plaats. Maar op welke manieren kunnen artiesten vergoed worden? En hoe bepaal je ‘de juiste prijs’ voor een bepaalde artiest?

Op welke manieren kan je een artiest vergoeden?

De meest courante manieren om een artiest uit te betalen zijn: op factuur, via het Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK), via een AKV (amateurkunstenvergoeding) of via een onkostenvergoeding voor vrijwilligers.

‘Handje contantje’ kan perfect legaal gebeuren, dus laat betaling in het zwart achterwege!

  • Op factuur

    Een muzikant of dj kan rechtstreeks factureren aan de organisatie als (student-)zelfstandige (in bijberoep). De muzikant of dj kan daarvoor vrijgesteld zijn van btw. Indien hij of zij toch btw-plichtig is, zal er voor een concert of andere artistieke prestatie 6% btw aangerekend worden. Voor een dj-set wordt doorgaans 21% btw aangerekend.

  • Sociaal Bureau voor Kunstenaars (SBK)

    Een andere mogelijkheid is werken met een Sociaal Bureau voor Kunstenaars. Dat is (meestal) een afdeling van een interimkantoor, gespecialiseerd in het uitbetalen van artiesten. SBK’s fungeren als tussenpersoon tussen artiest en opdrachtgever en regelen alle papierwerk dat met een opdracht gepaard gaat. Ze factureren voor de artiest als zijn juridische werkgever. Wanneer de organisatie die factuur heeft betaald, is daarmee alle administratie ook in orde.

  • De amateurkunstenvergoeding (AKV)

    De AKV of amateurkunstenvergoeding is een manier om artiesten te betalen. De focus is het vergoeden van startende artiesten of zij die een eerder lage prijs vragen.  Zie het als een vergoeding voor de gemaakte kosten en niet als  loon. De vergoeding is vrij van belastingen of sociale bijdragen maar is wel gelimiteerd.

    Het is toegelaten voor iedereen (organisaties en individuele personen) om artiesten te vergoeden via AKV. Wel hangen hier enkele administratieve taken aan vast.

    1. Maak een account aan via het WITA-platform (Working in The Arts). Dit doet zowel de organisator en artiest.
    2. Registreer elke opdracht die je overeenkomt met een artiest. Dit doe je voordat de opdracht heeft plaatsgevonden dus bijvoorbeeld voor het optreden.
    3. Betaal de vergoeding via het WITA-platform.

Meer weten over AKV?

  • Onkostenvergoeding voor vrijwilligers

    Je kan voor kleine onkostenvergoedingen ook een forfaitaire of een reële kostenvergoeding gebruiken voor vrijwilligers. Je moet je dan wel houden aan specifieke voorwaarden. Lees er meer over in het artikel kostenvergoeding voor vrijwilligers.

Wat is de juiste prijs voor een artiest?

Hoeveel moet je een band of dj betalen voor een show? Het is eenvan de moeilijkste vragen om te beantwoorden, omdat er heel wat factoren meespelen. Algemeen zou je kunnen zeggen dat de wet van vraag en aanbod ook speelt op de live-markt en dat een artiest eigenlijk maar zoveel waard is als wat een organisator ervoor wil betalen. Maar dat zijn dooddoeners, dus we gaan graag wat meer in detail …

  • Het circuit van de artiest

    De eerste bepalende factor voor de gage van een artiest is het circuit waarin die speelt.

    Dj’s en bands die vooral in het jeugdhuizen- of cafécircuit spelen of op feestjes van jeugdverenigingen zullen daar weinig tot niets voor betaald krijgen. Dj’s die draaien in een club, discotheek of groter danscafé – eventueel als resident – kunnen al snel een gage vragen van 300 à 600 euro per set. Naarmate de bekendheid van een artiest toeneemt, stijgt natuurlijk ook de marktwaarde. Voor de echt grote namen, die tienduizenden bezoekers lokken, worden erg hoge gages betaald.

    Hetzelfde geldt voor pop- en rockbands. Bands die doorgroeien naar het clubcircuit, verwachten betere omstandigheden en worden doorgaans redelijk vergoed voor hun shows. Een coverband durft ook snel een hoog bedrag te vragen, omdat ze gewend zijn van in het commerciële circuit te spelen en ambiance brengen.

  • Onderhandelen over gages

    Over gages wordt zo goed als altijd onderhandeld. Vaak ontaardt dat in eindeloos mailen en bellen over en weer om uiteindelijk een compromis te bereiken. Artiesten hebben vaak een beetje onderhandelingsruimte in hun vraagprijs, maar weet dat artiesten al vaak voor een zeer lage gage komen spelen en dat zij alle steun kunnen gebruiken. Als er een boekingsagent in het spel is, zullen de onderhandelingen uiteraard via die persoon lopen en zal je de prijs ook minder gemakkelijk kunnen laten dalen. Bookers spreken vaak ook over een ‘gage ++’, waarmee ze bedoelen: het afgesproken bedrag + boekingsfee (15%) + btw.

  • Beeld Charlotte Kog
  • Geschreven door VI.BE & Formaat