Contract en rider

Wanneer je een artiest, band of dj boekt, maak je daar als organisator afspraken mee. Die afspraken worden gebundeld in een contract en een rider.

Wat is een contract?

Een contract is een overeenkomst tussen de organisator en de artiest en bundelt alle afspraken die tussen beiden zijn gemaakt, zoals wanneer het optreden plaatsvindt, de vergoeding, de auteursrechten, publiciteit … Soms stelt de artiest een contract op, voor andere acts zal je dat zelf moeten doen. Formaat en VI.BE maakten samen een voorbeeldcontract dat je daarvoor kan gebruiken.

Biedt de artiest zélf een contract aan, lees het dan goed na voor je het ondertekent en onderhandel over zaken waarmee je het niet eens bent.

Wat is een rider?

Zowel de technische fiche (of technical rider) als de rider (ook wel hospitality rider genoemd) maken normaal gezien integraal deel uit van het contract. Met deze documenten in de hand weet je perfect wat de artiest wenst, zowel op het podium als backstage.

 • Technical rider

  In de technical rider staat welke apparatuur de artiest verlangt voor het optreden. De belangrijkste elementen van de technische fiche zijn de priklijst, het podiumplan en de minimumspecificaties.

  Het document is ook een leidraad voor de podiumtechnici. Bij festivals is de ‘change over’-tijd meestal erg kort. Daarom is het enorm belangrijk dat de technici op voorhand weten waar de microfoons en de monitors moeten staan, hoeveel kanalen er nodig zijn enzovoort.

 • Hospitality rider

  In de hospitality rider staan de eisen van de artiest voor de backstage-ruimte en catering. Meestal worden er enkele consumpties, wat fruit en chips en een warme maaltijd gevraagd. Je vindt ook terug of er (voedsel)allergieën zijn, hoeveel vegetariërs er zijn …

  Door je artiesten in de watten te leggen, zullen ze sneller geneigd zijn om terug te komen. Een goede reputatie qua catering kan helpen om artiesten vast te krijgen.

  Sommige bands en dj’s durven ook te overdrijven met hun rider. Je hoeft dus zeker niet wekenlang op zoek te gaan naar die kilo witte M&M’s.

 • Beeld Lisa Goethals
 • Geschreven door VI.BE