Werken met vrijwilligers
in
Bij de organisatie van een muziekevenement komt heel wat kijken. Veel organisaties doen dan ook beroep op vrijwilligers om een handje te helpen. Maar hoe vind je die vrijwilligers en wat komt er allemaal kijken bij een vrijwilligerswerking?

Vrijwilligerswerk en de wet
Vrijwilligerswerk doet een vrijwilliger zoals het woord zegt op vrijwillige basis, je kan dus nooit iemand verplichten om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast kan een vrijwilliger nooit geld verdienen met vrijwilligerswerk. Een kostenvergoeding geven kan wel, maar dan moet je je houden aan enkele strikte regels.
Je kan als organisatie enkel beroep doen op vrijwilligers als je geen winst nastreeft. Dat geldt onder meer voor vzw’s, feitelijke verenigingen en jeugdverenigingen. Als je een jeugdvereniging bent (jeugdbeweging, jeugdhuis …) werk je al met vrijwilligers voor je werking. Zij zijn wellicht ook aan de slag op je evenement. Normaal gezien hou je dus al rekening met onderstaande aandachtspunten en hoef je deze niet meer in orde te brengen.
Meer weten over vrijwilligerswerk?
Vrijwilligersbeleid
Als je werkt met vrijwilligers, bouw je best aan een degelijk vrijwilligersbeleid. Als je een jeugdvereniging bent, heb je zo’n beleid wellicht al vanuit je structurele werking. Heb je dat niet, kan je daarvoor zeker terecht bij jouw koepel of federatie.
Als je als jeugdvereniging een bijkomend muziekevenement organiseert, is het wel goed om nog eens bij alles stil te staan. Een vrijwilliger op je evenement, bijvoorbeeld een oud-leider, hoeft niet automatisch een vrijwilliger te zijn in de dagelijkse werking van je vereniging.
Sta bij het opstellen van je vrijwilligersbeleid stil bij volgende zaken:
Als coördinator van een evenement draag je een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van de mensen met wie je werkt. Die verantwoordelijkheid is niet alleen juridisch, maar ook menselijk. Zorg dat je steeds zorgzaam omspringt met de mensen die je mee inschakelt.