Rechten op namen en afbeeldingen

Net zoals je toelating nodig hebt om beschermde muziek te gebruiken, mag je ook merken, namen en afbeeldingen niet zomaar gebruiken.

Welke namen mag je wel of niet gebruiken voor jouw evenement?

Geef je evenement uiteraard een naam die nog niet beschermd is. Let ook op met namen die lijken op bestaande namen, maar waarvoor je dezelfde lettertekens/lay-out gebruikt. Het gaat dus niet enkel over de naam, ook de grafische voorstelling is belangrijk.

Je kan natuurlijk de naam van je eigen evenement ook laten beschermen.

Welke beelden mag je wel of niet gebruiken?

Zorg ervoor dat je de afbeeldingen die je voor de promotie van je evenement gebruikt rechtenvrij zijn of dat je zelf de rechten hebt. Dat geldt ook voor logo’s, bijvoorbeeld van de Rode Duivels of van de voetbalbond. Als je een persoon afbeeldt, heb je daarvoor steeds zijn of haar toestemming nodig.

Ook als je foto’s maakt van mensen op je evenement moet je rekening houden met het portretrecht. Je hebt de toestemming nodig om foto’s van je bezoekers te maken, maar ook om die later te publiceren of te gebruiken bij de aankondiging van jouw volgende evenement. Lees hierover meer in het artikel over nemen en gebruik van foto’s en beeldmateriaal.

Foto’s, afbeeldingen en ander materiaal dat je op het internet vindt, zijn meestal beschermd. Gebruik ze in elk geval niet zonder toestemming van de eigenaar of rechthebbende.

  • Beeld Nikki Lucy