Btw
in
Btw is een belasting op goederen en diensten die uiteindelijk door de eindverbruiker wordt gedragen. Als organisator zal je bijna altijd btw betalen op goederen en diensten die je aankoopt voor je evenement, net zoals je als particulier en dus eindverbruiker ook btw betaalt.
Als je btw-plichtig bent, kan je de btw recupereren in je btw-aangifte. Ben je niet btw-plichtig – de meeste jeugdverenigingen en vzw’s zijn dat niet-, dan kan dat uiteraard niet.
Als je btw-plichtig bent, moet je zelf ook btw op je goederen en diensten doorrekenen aan je bezoekers. Ben je niet btw-plichtig, dan kan dat uiteraard niet.
Wanneer ben je als organisator btw-plichtig?
Als organisator ben je btw-plichtig en moet je dus btw in rekening brengen als:
- je een activiteit uitvoert waarvoor je een vergoeding vraagt (economische activiteit);
- die activiteit in het btw-wetboek is vermeld;
- de activiteit met een zekere regelmaat gebeurt ;
- de activiteit op zelfstandige basis gebeurt.
Op die algemene regel zijn er enkele uitzonderingen, namelijk als:
- je onder een van de vrijstellingsregels in artikel 44§2 van het btw-wetboek valt. Enkele voorbeelden zijn erkende jeugdhuizen (met een drankomzet van maximaal 80.000 euro) en organisatoren van concerten erkend door de overheid (het gaat hier over inkomsten die je realiseert via inkomgelden). Meer uitleg over die vrijstellingen vind je verderop in dit artikel.
- Als de omzet van je onderneming kleiner is dan 25.000 euro per jaar kan je de kleine ondernemingsvrijstelling aanvragen. Concreet wil dat zeggen dat je wel een btw-nummer hebt, maar geen btw-boekhouding hoeft te voeren, geen btw hoeft aan te rekenen en geen btw hoeft door te storten.
Let op met inkomsten uit sponsoring
Sommige inkomsten, zoals sponsoring (in ruil voor publiciteit), worden steeds onderworpen aan de btw. Als de sponsorinkomsten niet langer ‘bijkomstig’ zijn, kan je als vzw ook onderworpen worden aan de vennootschapsbelasting in plaats van aan de rechtspersonenbelasting. Zie ook belastingen.