Andere verzekeringen
in
Zelfs een organisator die veel verzekeringen afsluit, kan geconfronteerd worden met schade die niet gedekt is. Je kan je immers niet voor alles verzekeren en aan de organisatie van een evenement zijn onvermijdelijk risico’s verbonden. Je moet met andere woorden keuzes maken. Dat doe je door tijdens de voorbereiding alle mogelijke risico’s in kaart te brengen, samen met de kans dat ze zich voordoen en de mogelijke gevolgen dat dat zou hebben voor je vereniging. Op basis van die informatie beslis je dan welke verzekeringen je nodig hebt.
Een verzekering wordt afgesloten door middel van een polis. Dit is een document dat de voorwaarden van een verzekering bevat. Hierin staat wat er gedekt wordt, wat de looptijd bedraagt en andere voorwaarden.

Ongevallen
Bij de organisatie van een evenement, en dan vooral bij de opbouw en afbraak, zit een ongeluk in een klein hoekje. De meeste verenigingspolissen dekken naast de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) van de medewerkers ook de ongevallen die ze meemaken.
Informeer op voorhand bij je verzekeraar of je medewerkers verzekerd zijn voor de taken die ze uitvoeren. Een voorbeeld van een mogelijke struikelsteen is werken op een hoogtewerker of stellingen: vaak beschouwt men dat als een extra risico.
Een evenementenverzekering dekt in principe enkel burgerlijke aansprakelijkheid, maar je kan kiezen voor een uitbreiding die ook ongevallen dekt.
De gratis verzekering van het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk biedt een zeer goede dekking.
Alle Risico's
‘Alle Risico’s’ heb je enkel nodig als je zeer waardevolle voorwerpen of tenten bezit, huurt of leent. Met zo’n verzekering kan je materiaal laten verzekeren tegen risico’s als vandalisme, brand, storm, diefstal … Wellicht is dat naast ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’ de belangrijkste verzekering.
Zowel eigen als gehuurd materiaal kan op die manier verzekerd worden. Als je materiaal van jezelf gebruikt dat al verzekerd is, blijft dat ook verzekerd als het zich (tijdelijk) op een andere plaats bevindt, bijvoorbeeld de locatie van jouw evenement.
Wie regelmatig materiaal huurt, sluit best een verzekering op jaarbasis af. Meestal betaal je een percentage op de nieuwwaarde. De grootte van dat percentage hangt af van het materiaal dat je wil verzekeren.
Als de schade te wijten is aan eigen schuld, een actieve daad of nalatigheid, komt een verzekering ‘Alle Risico’s’ niet tussen. Die verzekering ontslaat je dus niet van je schuld.
De verzekeringsmaatschappij kan in geval van schade de kosten terugeisen van de verantwoordelijke voor de schade als het gaat om:
- ‘vrijwillige’ schade, door gelijk wie.
- ‘onvrijwillige’ schade, door iedereen behalve de medewerkers van de organisatie die de verzekering heeft afgesloten.
Diefstal
De verdwijning van een voorwerp (diefstal zonder sporen van braak of geweld) wordt nooit verzekerd. Dat geldt ook voor het materiaal dat zichtbaar in een auto langs de openbare weg staat.
Elektronisch materiaal ouder dan vijf jaar
Verzeker nooit elektronisch materiaal dat ouder is dan vijf jaar. Het heeft door afschrijvingen dan nog maar een kleine restwaarde, terwijl de verzekeringspremie berekend is op basis van de nieuwprijs. In principe kan elk risico verzekerd worden, maar je vraagt je het best af of het voordeel van de verzekering opweegt tegen de prijs ervan.
Brand
Volgens artikelen 1733 en 1735 uit het Burgerlijk Wetboek is de gebruiker van een gebouw aansprakelijk voor eventuele schade aan dat gebouw. Als er brandschade is aan een gebouw dat jij huurt of huurde, is er sprake van omgekeerde bewijslast: jij moet dan bewijzen dat de schade niet ontstond door een fout van de organisator.
Je hebt verschillende mogelijkheden om dit risico te verzekeren:
- Veel verzekeringen voor verenigingen dekken het sporadisch huren van infrastructuur. Vraag zeker na of dat ook voor jullie geldt.
- Gebruik je als vereniging een vast gebouw en heb je een eigen brandverzekering? Dan dekt die meestal ook de occasionele huur van een andere locatie. Vraag zeker na of dat ook voor jullie geldt.
- De zaaluitbater of eigenaar van het gebouw dat je huurt, kan in het huurcontract een ‘afstand van verhaal’ tegenover de organisator laten opnemen. Daardoor blijft de brandverzekering van de eigenaar van toepassing, ook als die de zaal (of delen ervan) huurt. De verzekeringsmaatschappij van de eigenaar moet dat wel toestaan. Men noemt dat een dubbele ‘afstand van verhaal’.
- Als je evenement in een gemeentelijke zaal plaatsvindt, is de kans groot dat de gemeente het risico op brandschade al heeft gedekt heeft met een eigen verzekering.
Als al deze oplossingen niet van toepassing zijn, sluit de organisator beter zelf een aparte brandverzekering af voor de periode van het gebruik van de zaal en voor de inboedel.
Omliggende gebouwen
Een ‘afstand van verhaal’ dekt de schade door rook-, brand- of waterschade aan het gehuurde gebouw, maar niet altijd de schade aan omliggende gebouwen. Daarvoor moet je je soms bijkomend verzekeren.
Geen vaste inboedel
De voorwerpen die je in het gebouw hebt opgesteld, de muziekinstallatie bijvoorbeeld, vallen niet onder de vaste inboedel. Op dat materiaal heeft de ‘afstand van verhaal’ dus geen betrekking. Dat materiaal moet je apart verzekeren als je dat nodig vindt (zie ‘Alle risico’s’ hierboven).
Duidelijk omschreven oorzaken
De brandverzekering dekt enkel schade veroorzaakt door een aantal duidelijk omschreven oorzaken, zoals brand, ontploffing en water. Schade door andere oorzaken wordt niet gedekt en moet apart verzekerd worden.
Slecht Weer
Als je een openluchtfuif of -festival organiseert, kan slecht weer een grote spelbreker zijn. Een verzekering die schade als gevolg daarvan dekt, kan interessant zijn. Denk er wel aan dat zo een specifieke verzekering duur is.
BA Bestuurders
De risico’s die bestuurders lopen, door het afsluiten van contracten bijvoorbeeld, zijn over het algemeen erg laag. Daarom hebben kleine vzw’s meestal geen verzekering BA Bestuurders.
Deze verzekering is wel nuttig voor een vzw met weinig financiële reserves die jaarlijks een grote activiteit organiseert. Als die tegenvalt, is het namelijk niet uit te sluiten dat schuldeisers zich rechtstreeks tot de bestuurders van de vzw richten als ze vinden dat die niet als een ‘behoorlijk persoon’ hebben gehandeld. In dat geval kan deze verzekering nuttig zijn.
Deze verzekering dekt, zoals de verzekering ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’, enkel niet-voorziene gebeurtenissen. Als je bijvoorbeeld een contract tekent waarvan je op voorhand wist of hoorde te weten dat je het nooit kon nakomen, bega je een zware, niet-gedekte bestuurdersfout.
Rechtsbijstandverzekering
De rechtsbijstandsverzekering is niet enkel bedoeld voor de verdediging voor de rechtbank in geval van geschil, maar dekt ook de kosten voor bijstand en expertise bij een schadegeval.
De bijkomende dekking van ‘contracten’ is voor een doorsnee vzw onbetaalbaar en dus meestal niet inbegrepen in de een standaardformule.