Alcohol
in
Wie als organisator alcohol wil schenken, moet goed op de hoogte zijn van de geldende wetgeving. Welke drank mag ik schenken en aan wie? Welke dranken worden beschouwd als sterkedrank? Heb ik nog een vergunning nodig om pintjes te mogen tappen? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.
Wat zegt de wet over alcohol?
Sterke dranken
-
Wat is sterkedrank?
Het antwoord op die vraag heeft niet alleen met het alcoholpercentage te maken, maar ook met het verschil tussen gegiste en gedistilleerde dranken.
- Alle alcoholische dranken die meer dan 1,2 volumeprocent (% vol) gedistilleerde alcohol bevatten, zijn sterke dranken.
Voorbeelden zijn wodka, rum, cognac, whisky, gin en jenevers, maar ook aperitiefdranken zoals pisang en passoa.
Als limonades of een andere niet-alcoholische drank wordt gemengd met een gedistilleerde alcoholisch drank, wordt dat mengsel ook als sterkedrank beschouwd. Voorbeelden zijn alcoholpops en cocktails als whisky-cola gin-tonic en mojito. - Alle dranken, ook niet-gedistilleerde, met een alcoholpercentage van meer dan 22 % vol zijn sterke dranken.
- Alle alcoholische dranken die meer dan 1,2 volumeprocent (% vol) gedistilleerde alcohol bevatten, zijn sterke dranken.
-
Wat wordt niet beschouwd als sterkedrank?
Bieren, wijnen en tussenproducten zoals porto en martini zijn gegiste dranken. Gegiste dranken worden pas beschouwd als sterkedrank als ze een alcoholgehalte van minstens 22 % vol bevatten. Dat kan je bereiken door bijvoorbeeld alcohol toe te voegen of de drank extra te laten gisten. Ook als een drank na de gisting worden gestookt (distilleren), stijgt het alcoholpercentage en valt ze onder de gedistilleerde dranken. Zo is cognac bijvoorbeeld het distillaat van bepaalde witte wijnen.
Bieren met een ‘sterkedranksmaak’ zoals Cubanisto en Desperados stonden oorspronkelijk geclassificeerd als sterkedrank. Die wet is inmiddels teruggeschroefd.
-
Voorbeelden van alcoholische dranken
We vermelden telkens het alcoholpercentage en of ze al dan niet als sterkedrank worden beschouwd.
Soort drank Vol % alcohol Sterke drank Alcoholpops 5-7 en hoger JA, meestal Amaretto 25 JA Champagne 12 NEE Cider 3-8,5 NEE Citroenjenever 30 JA Cognac 40 JA Cubanisto 5,9 NEE Desperados 5,9 NEE Gin 37,5 JA Glühwein 8,5-13 NEE Grand Marnier 40 JA Jägermeister 35 JA Leffe Blond 6,6 NEE Martini 15 NEE Pils 5 NEE Porto 18-20 NEE Tequila 38 JA Triple Sec 15-40 JA Westmalle Tripel 9,5 NEE Whisky 40 JA Witte wijn 12 NEE Wodka 35-70 JA
Controles op het schenken van alcohol
De controle op het schenken van alcohol aan min-zestienjarigen en sterkedrank aan min-achttienjarigen gebeurt door ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Die controleert ook het rookverbod. Wie de wet overtreedt, riskeert zware boetes en krijgt op de volgende editie wellicht weer controleurs over de vloer. Een mogelijke nieuwe overtreding zal dan nog zwaarder bestraft worden.
Heb daarom aandacht voor alcohol-en drugspreventie op je evenement en zorg voor voldoende voorzorgsmaatregelen.
Een nieuwe alcoholwetgeving?
Eind 2018 maakte toenmalige minister van Volksgezondheid Maggie De Block bekend dat ze de wet op alcoholverkoop aan minderjarigen wilt verstrengen. Wie ouder dan zestien maar jonger dan achttien jaar is, zou dan enkel nog bier of wijn kunnen krijgen. De Blocks voorstel is op dit moment (augustus 2021) nog niet goedgekeurd en dus ook nog niet van kracht.