Ikorganiseer.be verbijsterd over Oost-Vlaams fuifverbod voor jonge en vrijwillige organisatoren

Op dinsdagavond 23/11 besliste de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen in een politiebesluit dat de komende vier weken publiek toegankelijke fuiven, feesten en evenementen met als hoofddoel het afspelen van muziek en dansen georganiseerd door organisatoren van wie dit niet tot de normale programmatie en opdracht behoort niet toegelaten zijn. Het kabinet van provinciegouverneur Carina Van Cauter stelt in De Standaard (Simon Andries, 2021): “Het is niet de bedoeling om het nachtleven stil te leggen of de professionele sector te raken.

De maatregel viseert jonge en vrijwillige organisatoren, concluderen de partners van ikorganiseer.be. Er zijn nochtans geen aantoonbare redenen waarom evenementen door vrijwilligers minder veilig georganiseerd zouden worden dan door professionals. De kracht van het vrijwilligerswerk zorgt er in veel gevallen voor dat er een grote sociale draagkracht en controle is op zulke evenementen. Deze maatregel is dus discriminerend voor jonge organisatoren, waaronder het jeugdwerk en de sterke verantwoordelijkheid die ze opnemen

Iedereen gelijk

De partners van ikorganiseer.be zijn bezorgd over de snelheid die de pandemie momenteel neemt. We begrijpen dat beleidsmakers beslissingen moeten nemen om dit in te perken. Maar niét door te discrimineren op basis van de aard van de organisator.

  • Beeld Nikki Lucy