Jeugdhuis Nijdrop en muziekwerking Nosta onder één dak

Sinds begin 2017 staat Nosta gekend als de nieuwe start voor de muziekwerking van jeugdhuis Nijdrop (Opwijk). De werking behoudt de kernwaarden van meer dan 45 jaar muziekervaring, maar wou ook meer ruimte maken voor experiment. Naast de oprichting van een nieuwe vzw, werd ook de inhoudelijke aanpak geanalyseerd en bijgestuurd. De artistieke werking focust op clubconcerten, nieuwe reeksen, samenwerkingen met andere spelers en verdieping.

Jeugdhuis Nijdrop bleef uiteraard bestaan. Samen schrijven ze nu aan een sterk jeugdhuis- én muziekverhaal. Nathalie is Moons coördinator bij Nijdrop. Ben Moens is coördinator bij Nosta.

Het jeugdhuis en de muziekwerking zitten nog samen onder één dak. Werken jullie nauw samen?

Nathalie: “Het jeugdhuis begon steeds meer en meer als een muziekclub te werken. Sinds de splitsing is er terug ruimte voor het jeugdhuis om terug echt een jeugdhuis te zijn.”

Ben: “We leggen de kalenders samen en kijken hoe beide werkingen samen de ruimte kunnen gebruiken. De jeugdhuisactiviteiten kunnen doorgaan wanneer er ook een concert plaatsvindt. Dit gedeeld ruimtegebruik is soms een hele uitdaging maar het lukt. Het jeugdhuis kan zich focussen op het ondersteunen van jongeren. Nosta kan zich focussen op de organisatie van de muziekwerking.”

Van waar komen de ideeën voor activiteiten in het jeugdhuis?

Nathalie: “De ideeën komen voornamelijk van de jongeren. We willen ze prikkelen met zaken uit hun leefwereld. Het beste voorbeeld hiervan is gegroeid vanuit onze middagwerking. Jongeren komen hier ’s middags hun boterhammen opeten. Ze praten onder elkaar over wat hen aangaat en wat zij belangrijk vinden. Daar in meegaan, leert je veel over die jongeren.”

Ben: “Op een gegeven moment stond hier ‘FC de Kampioenen’ op. Nu is er al een ‘FC de Kampioenen-marathon’ en een heuse ‘Zal’t gaan ja-fuif’ georganiseerd. Jongeren kunnen hier helemaal zichzelf zijn.”

Nathalie Moons, coördinator Nijdrop & Ben Moens, coördinator Nosta

Hoe ondersteunen jullie jongeren? En hoe betrekken jullie ze bij de organisatie van de muziekwerking?  

Ben: “We zeggen nooit nee tegen een idee. Als ze iets willen doen, laat ze het doen.”

Nathalie: “Qua ondersteuning werken we op twee vlakken. Ten eerste is het belangrijk om op organisatorisch vlak ondersteuning te bieden. Zo ondersteunen we bij het klaarmaken en opstellen van de techniek, verzorgen we mee de administratie en helpen we bij de communicatie. We bekijken alles samen met de jongeren zelf.”

Ben: ”Bij communicatie op sociale media geven we ze ook het beheer in handen. Posters die ze maken, laten we drukken en we sturen hen zelf met onze camionette op stap. Over zaken als Sabam, contracten en andere administratie mogen ze ons altijd inschakelen. We moedigen het ook aan als ze het helemaal zelf willen doen. Zo vinden we wel eens een ruwe diamant tussen de vrijwilligers. Voor lokale fuiven en activiteiten laten we ze ook vrijwel alles zelf regelen. Wanneer er contracten moeten worden afgesloten met boekingskantoren, kan dat wel intimiderend zijn. Daar ondersteunen we dan wel. Bijvoorbeeld in hoe ze een mail moeten sturen naar een dj.”

Nathalie: “De jongeren bewust maken van het bredere perspectief is de tweede taak van de ondersteuner. Ik heb een tijd geleden nog een groep jongeren tegen de lamp laten lopen. We zullen ze de hand reiken en ondersteunen. Maar het moet van de jongeren blijven komen. Dan zie je ook dat die jongeren elkaar aanspreken hierover. Dat is vaak veel effectiever dan dat wij het allemaal zelf doen. Bij de organisatie van een fuif komt ontzettend veel kijken: commissies, Sabam, logistiek, contracten enzovoort. Ook de inkomsten van het jeugdhuis in het oog houden is belangrijk. We geven de jongeren ook een budget waarmee ze werken. Dat budget stimuleert ook om creatief om te gaan met het beschikbare geld.“

Ben: “Op de bureau van Nijdrop en Nosta zit veel expertise. Ze kunnen voor bijna alle vragen bij ons terecht. Het belangrijkste is dat ze zowel bij positieve als negatieve ervaringen langs kunnen komen. We willen jongeren heel veel geven, maar er zijn wel een aantal spelregels. Voor sommige is dat een moeilijke opdracht. Het positieve is dat hier alles mag. Ze moeten zich dan ook niet te lang schuldig voelen als het fout loopt.”

“Het is belangrijk om op organisatorisch vlak ondersteuning te bieden. Zo ondersteunen we bij het klaarmaken en opstellen van de techniek, verzorgen we mee de administratie en helpen we bij de communicatie. "

Nathalie Moons, coördinator Nijdrop

Waarom is een plek als deze zo belangrijk voor jongeren?

Nathalie: “Een jeugdhuis is een plek waar jongeren kunnen ontsnappen. Het is zalig om een jongere te zien openbloeien in het jeugdhuis. Laatst zijn er een aantal jongeren bij een fuif geïnteresseerd geraakt in lichttechniek. Ondertussen zijn er al workshops rond geweest. Dat onbewust leren vanuit eigen interesses is toch echt een kracht van het jeugdhuis.”

Ben: “Alles kan en mag hier, met ondersteuning. Jongeren hebben het gevoel dat ze ergens op kunnen terugvallen. Het jeugdhuis is ook een plek waar ouders hun kinderen met vertrouwen naartoe kunnen sturen. Het jeugdhuis is dé plek om jezelf te zijn en te hangen.”

  • Beeld Charlotte Kog
  • Geschreven door Lennert Vorsselmans, Formaat