Alcohol

Wie als organisator alcohol wil schenken, moet goed op de hoogte zijn van de geldende wetgeving. Welke drank mag ik schenken en aan wie? Welke dranken worden beschouwd als sterkedrank? De belangrijkste vragen en antwoorden op een rijtje.

Wat zegt de wet over alcohol?

  • Min-zestienjarigen en alcohol

    Je mag geen alcohol aan min-zestienjarigen schenken. Dat verbod is geen reden om min-zestienjarigen de toegang tot je evenement te weigeren.

    Zij mogen op alle plaatsen komen waar alcohol geschonken of verkocht wordt, behalve op dansfeesten met winstgevend karakter zonder begeleiding van een volwassene.

  • Schenken sterke drank + achttien-jarigen

    Voor sterkedrank, alcoholpops inbegrepen, ligt de leeftijdsgrens op achttien jaar.

    Voor het schenken van (sterke)drank op occasionele gelegenheden, een eenmalige fuif bijvoorbeeld, stelt de wet geen expliciete voorwaarden. Het is aan de lokale overheid om te beslissen hoe ze daarmee omgaat. 

  • Twijfelen over de leeftijd van een bezoeker

    Je mag altijd aan een persoon die alcohol wil kopen vragen of die oud genoeg is. Als iemand weigert hun leeftijd mee te delen, krijgt die persoon geen alcohol. 

    Pas op: je hebt niet het recht om te vragen naar de identiteitskaart, wel om de leeftijd te bewijzen. 

     

  • Aansprakelijkheid

    • Schenk geen alcohol aan personen die zichtbaar dronken zijn. Dit is strafbaar. Als de persoon minderjarig is, dan wordt de normale straf verdubbeld.
    • Als je een zichtbaar dronken bezoeker alcohol aanbiedt en die persoon veroorzaakt achteraf een ongeval, dan ben je hier ook verantwoordelijk voor. Als je hem in dezelfde situatie drank weigert, ga je uiteraard vrijuit.
    • Stel geen uitdaging voor die kan leiden tot dronkenschap. Ook het aanvaarden ervan is niet wettig. 

Sterke dranken

  • Wat is sterkedrank?

    Drank wordt beschouwd als ‘sterk’ wanneer het meer dan 1,2 volumeprocent gedistilleerde alcohol bevat. Voorbeelden zijn cognac, whisky, gin, graan-, fruit- en andere jenevers, maar eveneens aperitiefdranken zoals Pisang en Passoa. 

    Alle dranken, ook niet-gedistilleerde, met een alcoholpercentage van meer dan 22 % vol worden gezien als sterke dranken.

    Sinds maart 2024 is de wet rond alcohol verkoop aan minderjarigen veranderd. Alle (gemixte) dranken die bestaan uit, of met een aroma van gedistilleerde drank zoals alcoholpops (Breezer, Eristoff…) en Desperados en Cubanisto zijn verboden voor minderjarigen (-18). 

    Als limonades en andere niet-alcoholische dranken worden gemengd met gedistilleerde alcoholische dranken, worden deze ook als sterke drank beschouwd! Denk aan alle zelfgemixte cocktails (whisky-cola, gin-tonic, mojito…).

  • Wat wordt niet beschouwd als sterkedrank?

    Bier, wijn en tussenproducten zoals porto en martini zijn gegiste dranken en worden niet standaard beschouwd als sterke drank. Gegiste dranken worden pas beschouwd als ‘sterke drank’ als ze een alcoholgehalte van minstens 22 % vol. bevatten. Dit kan door alcohol toe te voegen of als er bijkomende gistingen zijn gebeurd.

  • Voorbeelden van alcoholische dranken

    We vermelden telkens het alcoholpercentage en of ze al dan niet als sterkedrank worden beschouwd.

    Enkele voorbeelden 

    Soort drank  Vol % alcohol  Sterke drank 
    Alcoholpops  5-7 en hoger  JA 
    Amaretto  25  JA 
    Champagne  12  NEE 
    Cider  3-8,5  NEE 
    Citroenjenever  30  JA 
    Cognac  40  JA 
    Cubanisto  5,9  JA 
    Desperados  5,9  JA 
    Gin  37,5  JA 
    Glühwein  8,5-13  NEE 
    Grand Marnier  40  JA 
    Jägermeister  35  JA 
    Leffe Blond  6,6  NEE 
    Martini  15  NEE 
    Pils  5  NEE 
    Porto  18-20  NEE 
    Tequila  38  JA 
    Triple Sec  15-40  JA 
    Westmalle Tripel  9,5  NEE 
    Whisky  40  JA 
    Witte wijn  12  NEE 
    Wodka  35-70  JA 

     

     

Controles op het schenken van alcohol

De controle op het schenken van alcohol aan min-zestienjarigen en sterkedrank aan min-achttienjarigen gebeurt door ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. Die controleert ook het rookverbod. Wie de wet overtreedt, riskeert zware boetes en krijgt op de volgende editie wellicht weer controleurs over de vloer. Een mogelijke nieuwe overtreding zal dan nog zwaarder bestraft worden.

Heb daarom aandacht voor alcohol-en drugspreventie op je evenement en zorg voor voldoende voorzorgsmaatregelen.

  • Beeld Nikki Lucy