Legaal verworven muziek
in
Vermoedelijk wil je op jouw muziekevenement muziek afspelen. Die muziek mag je enkel afspelen als je ze op een legale manier hebt bekomen. Het is niet omdat je reeds Sabam betaalt voor jouw evenement dat je ook in orde bent met alle auteursrechten.
Wanneer is de muziek die je afspeelt legaal verkregen?
Nog meer informatie nodig voor artiesten? Check de website van VI.BE!
Als er dus op jouw muziekevenement jongeren zijn die met hun eigen computer muziek draaien, dan is het aangeraden om in het contract het volgende op te nemen:
“Dj’s die met eigen materiaal muziek willen draaien, mogen dat alleen als ze gebruik maken van de originele muziek en/of beschikken over een persoonlijke dj-licentie, indien ze gebruik maken van kopieën. De organisator kan op geen enkel moment verantwoordelijk gesteld worden voor het illegaal gebruik van muziek.
Kan ik zelf als organisator muziek downloaden of streamen op mijn evenement?
Wil je als organisator zélf muziek afspelen, bijvoorbeeld tussen twee concerten door, dan moet ook jij ervoor zorgen dat die muziek legaal verkregen is.
Veel commerciële streamingdiensten zoals Spotify (ook met de Premium versie), Deezer, YouTube, Deezer, Mixcloud, Soundcloud, Google Play… zijn niet toegelaten in de publieke ruimte. Ze hebben enkel auteursrechtelijke toelating tot persoonlijk (privé) en niet-commercieel gebruik. Als privépersoon mag je dus naar de muziek luisteren, maar niet op een openbaar evenement.
Sommige leveranciers hebben wél een overeenkomst met SABAM. Die lijst met leveranciers kan je vinden op hun website.
Let op
Ook het gebruik van muziek uit de iTunes Store mag enkel voor privédoeleinden gebruikt te worden. Je kan de muziek enkel in het openbaar gebruiken als de dj die gebruik maakt van iTunes een dj-licentie heeft.