GL$ claimt al 10 jaar de openbare ruimte met alternatieve feesten
GL$ is een vzw die ontstaan is als tegenreactie op een destijds falend fuifbeleid in de regio rond Puurs-Sint-Amands en Bornem. Ondertussen claimen ze al 10 jaar de openbare ruimte met eigenzinnige events voor en door de jeugd.
10 jaar geleden broeide er in Klein Brabant wat onder de jongeren. De streek in het Zuid-westelijke punt van provincie Antwerpen stond niet meteen bekend om haar breed uitgangsaanbod voor de jeugd. Toen op een gegeven moment al het jong publiek naar één plaats geleid werd, inspireerde dit een groepje jongeren om een tegenbeweging te starten. Ze wilde hun eigen feest organiseren, op een plek die zíj kozen. In eerste instantie kregen ze die toelating niet, waarbij ze prompt besloten om de gemeente te omzeilen en het feest tóch te laten doorgaan, privé weliswaar, en op een geheime locatie. Geisha’s Little $ecret, afgekort GL$, werd in het leven geroepen. Het tweede wapenfeit was een bootfeestje op het Scheldebekken, waarbij ze een vergunning ontliepen door van de ene gemeente naar de andere te varen. Dit werd zo’n succes dat de daaropvolgende jaren de regio een speeltuin werd voor de kersverse VZW.
“We gingen natuurlijk niet altijd all the way“, zegt Jens, één van de founding fathers van GL$, “Zo organiseerden we vaak namiddagfeesten en stopten we stipt om 10 uur ’s avonds zodat we geen nachtlawaai veroorzaakten.” Frederik, deel van de huidige kern, pikt in: “Er worden ook altijd veiligheidsplannen gemaakt en we zijn voorbereid op verschillende scenario’s”. Een goede dosis common sense is dus steeds aan de orde. Dat zorgde er ook voor dat er na een tijd een goede verstandhouding met de lokale politie ontstond, die bij iedere editie even polshoogte kwam nemen.
"De grijze zones van het feestbeleid? Daar zijn we creatief mee omgegaan."
Na 10 jaar bleek dat de belangrijkste les. “Je hebt begrip, respect en vooral elkáár nodig”, begint Jens te filosoferen, “De boer die zijn weide wilt openstellen, een buurman wiens camionet je mag lenen, vrienden die mee willen opruimen achteraf, enzovoort”. Het gemeenschapsgevoel dat GL$ wist te creëren, blijkt ook hun grootste sterkte te zijn. “We merken dat er een soort van sociale controle heerst op onze evenementen. Als iemand bijvoorbeeld een sigarettenpeuk op de grond gooit, zien we dat andere bezoekers die persoon daar spontaan op gaan wijzen”.
"Ga uit van je eigen sterktes en maak daar het verschil mee"
De tand des tijds heeft de band tussen GL$ en het lokaal beleid gesmeerd. Er wordt nauwer gecommuniceerd, des te meer omdat de ambitieuze kern van organisatoren op verschillende manieren en plaatsen de openbare ruimte wil invullen. Van matinées, tot feesten in een kerk, een kunstroute, een cultuurmarkt, niets is te gek of te moeilijk. “Al blijft het wel vechten om vertrouwen”, klinkt het licht gefrustreerd. Ook de logistieke ondersteuning laat soms te wensen over, al gaat het wel de goede kant op. De vertrouwensband groeit, er komen meer opportuniteiten en de gemeente ziet in dat wat GL$ doet de lokale jeugd doet broeien. En welke gemeente vindt dat nu niet leuk?
Enkele tips die je kan toepassen op jouw organisatie
Handpicked by Frederik en Jens
- Doe initieel altijd een aanvraag bij de gemeente en breng de lokale autoriteiten op de hoogte.
- Vraag ook aan de gemeente waar ze je eventueel in kunnen ondersteunen. Als het geen geld is, zijn het misschien wel middelen.
- Zorg voor een veiligheidsplan.
- Vraag je bezoekers om mee zorg te dragen voor de locatie.
- Communiceer je drankbeleid (geen alcohol -16, geen sterke drank -18).
- Duid het parkeerterrein duidelijk aan.
- Je kan zakasbakjes om sigarettenpeuken in te steken uitdelen.
- Spreek met de buurtbewoners en vraag om input.
- Toon je dankbaarheid aan de mensen met wie je samenwerkt.
- Probeer als organisator je eigen alcoholconsumptie te beperken tijdens het evenement.
- Behoed jezelf voor burn-out. Hoe leuk het ook is om feesten te organiseren, plan genoeg rust in.