Openlucht en tent
in
Bij de organisatie van een evenement in een tent of in openlucht komt er heel wat meer kijken dan wanneer je enkel een zaal zou huren.
Wat zijn de verschillen tussen een activiteit in een tent of een in openlucht?
Om een publieke activiteit in een tent op een privéterrein te organiseren, heb je nooit de toestemming nodig van de burgemeester. Dat zou indruisen tegen het grondwettelijk recht van vrijheid van vergaderen, waar fuiven en concerten onder vallen. Voor een openluchtactiviteit heb je wel toestemming nodig, omdat die zichtbaar is voor anderen.
Wettelijk is er meestal wel de meldingsplicht (zie in het gemeentelijk politiereglement) voor grote activiteiten in het kader van veiligheid. Zo kan je tijdig afspraken maken met de veiligheidsdiensten (politie, brandweer …)
Merk ook op dat je bij een muziekevenement wel steeds de toestemming nodig hebt van het College Burgemeester en Schepenen om luider te gaan dan 85 dB(A), gemeten over vijftien minuten.
Bij een activiteit in openlucht is een verzekering objectieve brand & ontploffing verplicht. Dat geldt niet voor een tent.
Het tarief van de billijke vergoeding wordt voor een tent op dezelfde manier berekend als voor openlucht. Je betaalt dus minder voor een tent dan voor een zaal met dezelfde oppervlakte.
In een volledig gesloten tent, met vier gesloten wanden, geldt een totaal rookverbod en moet je voldoende en goed zichtbare verbodsstickers aanbrengen. Als je dat niet doet of andere regels in de rookwetgeving, riskeer je boetes tot 1200 euro.