Subsidies

Naast sponsoring kunnen subsidies ook een dankbare bron zijn van inkomsten om jouw evenement financieel te ondersteunen.

Waar kan je terecht voor subsidies?

Je klopt het best aan bij jouw gemeente of stad. De meeste lokale jeugdwerkorganisaties krijgen voor hun normale werking al structurele subsidies via de gemeente. Daarnaast kan een lokale overheid ervoor kiezen om specifieke projecten of evenementen te steunen. Er zijn verschillende soorten subsidies, elk met specifieke voorwaarden. Informeer bij de jeugd- of cultuurdienst naar de mogelijkheden in jouw gemeente. Op bovenlokaal of provinciaal niveau zijn er in elk geval amper nog subsidies voor muziekevenementen te vinden.

Hoe maak je een subsidiedossier of projectdossier op?

Om subsidies aan te vragen of een fonds aan te schrijven, moet je meestal een dossier opmaken. Zo’n dossier bevat meer informatie over hoe jouw evenement eruitziet en waarom je in aanmerking zou komen voor financiële steun. Voor overheidssteun of geld van een fonds zul je meestal een standaardformulier moeten invullen. In andere gevallen kan het zijn dat je zelf met een voorstel over de brug moet komen. Het is belangrijk dat je de lezer overtuigt van het belang van je evenement en waarom het subsidies verdient.

Als je een subsidie- of projectdossier moet schrijven, sta je best stil bij volgende vragen:

 • Wie vraagt de subsidie aan?

  Voor welke vereniging vraag je subsidies aan en wat is haar doel? Wat is de relatie tussen de werking van de vereniging en het evenement? Wat zijn je contactgegevens?

 • Wat houdt je evenement in en waarom is het belangrijk?

  Welk soort evenement organiseer je en voor welke doelgroep? Waarom organiseer je het evenement? Is dat om je werking te steunen, een goed doel vooruit te helpen, tegemoet te komen aan een lokale nood of om nog een andere reden?

 • Wat is de concrete planning voor jullie evenement?

  Waar en wanneer gaat het evenement door? Hoe ziet de dagplanning eruit? Zetten jullie vrijwilligers in? Zo ja, hoeveel en voor welke taken?

 • Wat is jullie communicatieplan?

  Hoe en langs welke kanalen zullen jullie communiceren over het evenement? 

 • Wat is jullie begroting?

  Hoe groot zijn jullie uitgaven en jullie inkomsten? Waarom hebben jullie subsidies nodig? Om uit de kosten te geraken, laagdrempelig te zijn … ?