Amateurkunstenvergoeding (AKV)
in
Er zijn verschillende manieren om artiesten te vergoeden. Denk aan facturen, vrijwilligersvergoedingen of AKV. Dit artikel focust op deze laatste.
Wat is AKV of amateurkunstenvergoeding?
De AKV of amateurkunstenvergoeding is een manier om artiesten te betalen. De focus is het vergoeden van startende artiesten of zij die een eerder lage prijs vragen. Zie het als een vergoeding voor de gemaakte kosten en niet als loon. De vergoeding is vrij van belastingen of sociale bijdragen maar is wel gelimiteerd.
Wat zijn de limieten?
Maximumbedrag per artiest per prestatie:
- 77,22 euro voor de prestatie
- 22,06 euro voor de verplaatsing (de kosten moet de artiest bewijzen via tickets of aantal afgelegde kilometers – ook de reële onkostenvergoeding genaamd)
De bedragen gelden in 2024 – Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.
Maximumaantal prestaties voor organisatoren:
Er zijn geen maximum aantallen vastgelegd die je mag uitbetalen per jaar. Wel enkele administratieve extra’s:
- Ligt je totaal aan AKV’s boven 551,56 euro per jaar dan betaal je 5% solidariteitsbijdrage.
- Ligt je totaal aan AKV’s boven de 100 dagvergoedingen dan meld je dit aan de Kunstwerkcommissie.
Dit alles gebeurt via het WITA-platform waarop jij je als organisator moet registreren.
Maximumaantal prestaties voor artiesten:
- 30 dagen per jaar = maximaal 2978,4 euro per jaar (77,22 euro per prestatie + maximaal 22,06 euro voor verplaatsing per dag)
- 7 dagen op rij voor eenzelfde organisator
- Bij eenzelfde organisator mag je met één soort vergoeding werken per jaar.
Hoe vergoed je artiesten met AKV?
Het is toegelaten voor iedereen (organisaties en individuele personen) om artiesten te vergoeden via AKV. Wel hangen hier enkele administratieve taken aan vast.
Stappenplan
-
1
Registreer jezelf
Registreer je als organisator op Working in the Arts (WITA) a.d.h.v. jouw ondernemingsnummer of rijksregisternummer (particulier).
-
2
Maak goede afspraken
Vraag bij het vastleggen van de gage meteen op welke manier de artiest vergoed wil worden (via AKV of factuur?)
-
3
Vraag alle nodige informatie op
Om de prestaties te registreren op het WITA-platform heb je van elke muzikant het rijksregisternummer nodig. Vraag ook het rekeningnummer op waarnaar je de vergoeding overschrijft.
-
4
Check de prestaties van de artiest
Die mag het maximale aantal prestaties (30) per jaar niet overschrijden. Dit kan je doen door het attest van de artiest op te vragen.
-
5
Registreer het evenement
Doe dit voordat het evenement plaatsvindt. Betalen mag nadien en gebeurt los van het platform. Als je meerdere artiesten (bv. een band of dj-duo) moet uitbetalen, mag je het totale bedrag op één van de rekeningen van de artiesten storten. Ze verdelen dan onderling het bedrag.
-
6
Stel een verklaring op eer op
Het platform voorziet helaas geen bewijsstuk voor je boekhouding. Je kan als organisator een verklaring op eer gebruiken als bewijsstuk en via dit document meteen alle nodige gegevens van de artiesten opvragen.
*Handig om te weten: De kunstenaarskaart die artiesten nodig hadden om via KVR uitbetaald te worden, is niet meer nodig. Alles gebeurt via het WITA-platform.