Vereenvoudigde betaling muziekgebruik via Unisono

Als je een muziekevenement organiseert waarop de dj of band auteursrechtelijk beschermde muziek draait of speelt, wat in 99% van de gevallen zo is, dan moet je Sabam aanvragen en betalen. Sabam beheert de auteursrechten van schrijvers en zorgt dat de auteur daarvoor een vergoeding ontvangt. Vaak zal je ook Billijke Vergoeding moeten betalen, bestemd voor de producenten en uitvoerende artiesten van muziek die je afspeelt op je evenement. Hun rechten worden geïnd door respectievelijk PlayRight en SIMIM. Tot op heden betaal je dus beiden apart. Om de administratie van deze vergoedingen een pak eenvoudiger te maken, lanceren Sabam, PlayRight en SIMIM samen het digitaal platform Unisono.

Auteursrechten betaal je momenteel via eLicensing op de website van Sabam. Hiermee betaal je voor live-muziek en opgenomen muziek. Muzikanten en producenten van opgenomen muziek moeten daarnaast ook vergoed worden via Billijke Vergoeding. Dit betaal je via ikgebruikmuziek.be. Organiseer je je muziekevenement in een zaal, dan zal de zaal zelf in de meeste gevallen een jaartarief Billijke vergoeding bezitten en betalen. Er bestaan verschillende tarieven. Ga dus zeker na of de zaal het juiste tarief bezit voor jouw evenement. Bij een openluchtevenement zal je altijd zelf Billijke vergoeding moeten aanvragen en betalen.

Dankzij Unisono zal het mogelijk zijn om eenvoudig en snel je toelatingen aan te vragen. Eén digitaal platform waarop je evident en zonder verwarring al je vergoedingen kan regelen. Bovendien krijg je dan maar één factuur meer! Dit platform zal in werking gaan vanaf 1 januari 2020. Tot dan blijf je dus gewoon je toelatingen apart regelen.

  • Beeld Lisa Goethals