Formaat lanceert ikorganiseer.be

Op 7 mei ging www.ikorganiseer.be online, een gloednieuwe website van Formaat die jonge organisatoren van muziekevenementen ondersteunt, informeert en inspireert. De site moet jongeren zin doen geven om te organiseren en hen op een heldere manier van correcte informatie voorzien. De website werd tot stand gebracht in samenwerking met zeven structurele partners: De Ambrassade, Chiro, Scouts & Gidsen, KLJ, Bataljong, KSA, en muzikantenorganisatie Poppunt.

Het idee voor de ontwikkeling van een informatie- en inspiratiewebsite voor jonge muziekorganisatoren kwam er niet zomaar. Van een klein concert in het jeugdhuis tot een jaarlijkse fuif van de jeugdbeweging; Vlaanderen telt heel wat muziekevenementen voor en door jongeren. De nood aan ondersteuning en kwalitatieve informatie rond de organisatie van evenementen is dan ook hoog.

“Vlaanderen telt heel wat muziekevenementen voor en door jongeren. Van een klein concert in het jeugdhuis of een jaarlijkse fuif van de jeugdbeweging tot initiatieven van collectieven die ontstaan uit een bepaalde subcultuur. De evenementen zijn even divers als de jongerencultuur zelf. De nood aan ondersteuning en kwalitatieve informatie rond de organisatie van evenementen is dan ook groot. Dankzij de samenwerking met alle grote spelers uit het jeugdwerk en Poppunt zijn we ervan overtuigd daarin te slagen.”

Tom Dierckx, directeur Formaat

Onderzoek

Om het veld, de noden en de verwachtingen goed in kaart te kunnen brengen, werd er in de eerste maanden van de projectfase een onderzoek uitgevoerd. Uit gesprekken met de partnerorganisaties van Fuifpunt (de voorloper van ikorganiseer.be), diepte-interviews met organisatoren, (jeugd)ambtenaren, zaaluitbaters en lokale besturen, kwamen veel inzichten waarmee rekening werd gehouden bij de ontwikkeling van de nieuwe website.

Doelgroep

De opdracht is breed wat een brede doelgroep impliceert. De hoofddoelgroep is organisatoren van muziekevenementen met een focus op jonge organisatoren die organiseren zonder commercieel winstoogmerk zoals organisatoren uit jeugdhuizen, jeugdbewegingen, collectieven, enzovoort. Maar uiteraard is het aanbod voor iedere organisator te raadplegen. De tweede grote doelgroep is de eerstelijnswerkers, professionals die organisatoren op de eerste lijn ondersteunen. Denk aan (jeugd)ambtenaren, beroepskrachten bij koepelverenigingen, beroepskrachten bij jeugdhuizen en jeugdverenigingen, centra met zaalverhuur … De derde doelgroep is de lokale beleidsmakers: ambtenaren die meewerken aan het beleid zoals schepenen en burgemeesters, gemeenteraadsleden … Maar ook organisatoren (eerste doelgroep) en jeugdraden die het evenementenbeleid in hun lokale context willen aanpakken.

Informeren en inspireren

ikorganiseer.be bundelt up to date en eenduidige informatie over het organiseren van muziekevenementen. De website behandelt zeer diverse thema’s zoals Sabam, verzekeringen, wetgeving, ecologisch organiseren, … en heeft de ambitie om de komende maanden en jaren alleen maar te groeien. De website bundelt ook bruikbare tools waar organisatoren onmiddellijk mee aan de slag kunnen. ikorganiseer.be richt zich in de eerste plaats voor jongeren, de informatie is op maat van hen. Een organisator zit vaak met uiteenlopende vragen en ziet soms door de bomen het bos niet meer. Vragen als ‘hoe betaal ik artiesten?’, ‘hoe regel ik de bewaking van mijn evenement?’, ‘hoe vraag ik op een correcte manier Sabam aan’?, ‘wat is het verschil tussen Sabam en Billijke vergoeding?’, ‘betaal ik de juiste prijs aan leveranciers?’, ‘welke verzekering moet ik aansluiten?’, ‘moet ik eigenlijk een vzw oprichten?’ en ‘hoe communiceer ik via social media?’ worden op een duidelijke manier beantwoord. Naast het aanbieden van informatie wil ikorganiseer.be organisatoren ook inspireren over hoe jongeren hun evenement tot een hoger niveau kunnen tillen. Deze inspiratieverhalen zullen de sector weerspiegelen en worden samen met de structurele partners opgebouwd.

"Vlaanderen is rijk aan jongeren die binnen en buiten het jeugdwerk experimenteren met organiseren. Een one stop shop als ikorganiseer.be zal hen goesting geven om vooral zo verder te doen en nog vele anderen zin geven om te ondernemen. Het is mooi om te zien hoe alle experts in het veld hiervoor de krachten bundelen. Dankzij hen krijgen jongeren de nodige inspiratie, info en tools om de vele evenementen in onze regio naar een nóg hoger niveau te tillen."

Sven Gatz, Vlaams minister van jeugd

Beleid

Om lokale organisatoren te ondersteunen en versterken geloven we dat een goed evenementenbeleid in de lokale context van groot belang is. Daarom zet ikorganiseer.be ook in op het adviseren van steden en gemeentes in hun lokaal evenementenbeleid. Het is belangrijk dat het belang van het organiseren van muziekevenementen ook op Vlaams en Federaal niveau verdedigd wordt. In het huidig memorandum van Formaat, naar de verkiezingen van 26 mei toe, vroegen we daarom ook voor meer aandacht voor de ondersteuning van jonge organisatoren.

Blik op de toekomst

www.ikorganiseer.be is een website die zal blijven groeien. We houden de informatie up to date en blijven inspiratieverhalen uit de sector verzamelen. Naast het ontwikkelen en beheren van de website, is het ontwikkelen en uitrollen van een vormingsaanbod, gericht op organisatoren, ook een belangrijke pijler. In de loop van 2019 zal Formaat in samenwerking met onze partners en experten uit het veld een vormingsaanbod ontwikkelen dat begin 2020 zal voorgesteld worden.

  • Beeld Nikki Lucy