Het ballenbadsucces van jeugdhuis Den Troemel (Vossem)

Jeugdhuis Den Troemel (Vossem) is al sinds 1976 de place to be voor de Vossemse jeugd. Elk jaar organiseren ze tal van activiteiten waar muziek een grote rol speelt. Dit gaat van een gezellige cocktailavond tot de grootste ‘ballenbadfuif’ van België. Mauro Hemeleers is bestuurder van het jeugdhuis en vertelt over het succes en de uitdagingen bij de organisatie van evenementen.

 

Jullie organiseren heel wat activiteiten in het jeugdhuis. Wat is volgens jullie essentieel voor het boeken van succes?

Mauro: “We merken dat de ‘traditionele jongerenfuiven’ in de buurt het moeilijker en moeilijker hebben om voldoende jongeren aan te trekken en rendabel te zijn. Wat wel nog werkt zijn themafuiven of fuiven voor een iets ouder publiek. Daarom organiseerden we enkele jaren geleden een kleine ballenbadfuif. We hadden het niet meteen verwacht maar ondertussen vindt nu jaarlijks de grootste ballenbadfuif van België plaats in ons jeugdhuis. Blijkbaar is dat heel wat. We krijgen veel persaandacht van bijvoorbeeld Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, MNM en Radio 2. Dit jaar telde het ballenbad maar liefst 120.000 ballen. Sleutel van het succes is volgens mij het idee dat mensen even letterlijk terug kunnen keren naar hun kindertijd en zich helemaal kunnen uitleven.”

“Waar we met onze ballenbadfuif veel jongeren bereiken, richten we ons met ‘Vossem geeft buzze’ op een iets ouder publiek. We organiseerden dit evenement een eerste keer naar aanleiding van het 40 jarig bestaan van Den Troemel. Omdat het succesvol was, bleven we het organiseren. Tijdens deze fuif kunnen mensen voedsel binnenbrengen dat gedoneerd wordt aan Poverelo, een organisatie die maaltijden bereidt voor mensen in armoede.”

“De meeste van onze evenementen worden eerst georganiseerd in het jeugdhuis. Hier kunnen we met beperkte financiële risico’s en inspanningen testen of iets aanslaat. Als iets succesvol is, kan er overwogen worden om te groeien naar een grotere editie in een zaal of tent. Het is een proces van ‘trial and error’, en soms moet je de error nog een tweede kans geven. Het is niet omdat iets niet onmiddellijk aanslaat dat het concept niet kan werken. Hecht genoeg belang aan een goede evaluatie, bekijk waar het beter kan en stuur bij waar nodig.”

 

Mauro Hemeleers, bestuurder bij jeugdhuis Den Troemel

Op welke uitdagingen botsen jullie bij de organisatie van fuiven of andere evenementen?

Mauro: “Één van de grootste uitdagingen die we ervaren, is dat het steeds moeilijker wordt om een fuif rendabel te maken. We merken dat er meer op voorhand gedronken wordt, waardoor er minder geconsumeerd wordt tijdens het evenement zelf. Als jeugdhuis proberen we onze prijzen democratisch te houden maar dat is niet altijd zo eenvoudig. Want hoe je het nu draait of keert, je hebt nog altijd drankinkomsten nodig om break even te draaien of winst te kunnen maken. Een alternatief is dat je veel goede sponsors zoekt en vindt. Om sponsoring te kunnen krijgen, moet je evenement aantrekkelijk zijn. Voor grotere fuiven en kleinere feestjes binnen het jeugdhuis zelf lukt dat. Het zijn de evenementen die ertussen vallen, die het moeilijk hebben om financieel uit de kosten te komen. Onze gouden tip: onderscheid jezelf van andere feestjes! Zo trek je meer volk én sponsors.”

“Een andere uitdaging is voor ons heel het debat rond duurzaamheid. Als jeugdhuis vinden we het ontzettend belangrijk om ons steentje bij te dragen. Vorig jaar kochten we herbruikbare plastiek cocktailbekers. We bekeken ook of het haalbaar was om al onze drank altijd in herbruikbare bekers aan te bieden. Maar dit is zo’n grote kost dat het voor een klein jeugdhuis als Den Troemel bijna onmogelijk is dit zelf te financieren. Het zou eventueel wel interessant zijn om met de vier Tervuurse jeugdhuizen herbruikbare bekers te delen en eventueel de jeugdraad erbij te betrekken. De lokale afvalintercommunale heeft onlangs herbruikbare bekers aangekocht waar erkende verenigingen gratis gebruik van kunnen maken. We zijn nog aan het bekijken om dit op een volgend evenement uit te testen. Er zijn namelijk enkele voorwaarden aan verbonden. Alle bekers moeten natuurlijk proper teruggebracht worden dus we zouden moeten werken met een waarborg en een goed afwassysteem.”

  • Geschreven door Elmo Peeters