Formaat brengt jeugdhuizen met liefde voor muziek samen in één sterk LIVE Netwerk

Om de Week van de Belgische Muziek gepast in te zetten, kondigt Formaat ‘LIVE Netwerk’ aan. Een gloednieuw netwerk van 19 Vlaamse jongereninitiatieven dat de krachten bundelt om het ontwikkelingstraject van lokale artiesten, organisatoren en vrijwilligers intens te verrijken.

“Eigenlijk is het heel eenvoudig”, vertelt Naomi van jeugdhuis Klokhuis in Hamme, “alle partners hebben hetzelfde doel: we willen dat ons jong talent groeit in hun kunnen.” Elke speler binnen LIVE Netwerk zet daarom resoluut in op muziekprogrammatie en biedt podiumkansen aan jonge en lokale artiesten.

“Door samen te werken, creëren we bovendien meer middelen om te organiseren en geven we muzikanten, dj’s en producers meer speelkansen en een groter publiek”, vervolgt Charina van JOC Ieper. Op die manier wil het netwerk een springplank vormen voor muziek op lokaal niveau naar het bredere muzikale circuit. Maar ook kennisuitwisseling is een belangrijke pijler. “We vinden het een enorme meerwaarde om van elkaar te leren en good practices te delen”, dixit Jasper van creatieve broeikas De Serre in Hasselt.

"Vergeet het cliché dat het betere live-werk in jeugdhuizen enkel bestaat uit een rockpodium op bierbakken"

Partner VI.BE komt alvast uit de kast als superfan: “Vergeet het oude cliché dat het betere live-werk in jeugdhuizen aan een infuus hangt of enkel bestaat uit een rockpodium op bierbakken. We leerden deze 19 ambassadeurs kennen als dynamische spelers die de liefde voor muziek koppelen aan een hands-on organisatorische gedrevenheid.”

Dat deze initiatieven zich verenigen in een netwerk onder de deskundige begeleiding van Formaat, stemt VI.BE hoopvol in een door Corona geteisterde sector: “Elke speler van LIVE Netwerk streeft naar een kwalitatieve en diverse programmatie met veel aandacht voor jong geweld, zowel op als naast het podium. Hun inzet zal uitstralen naar andere jeugdhuizen en een boost geven aan de broodnodige doorstroom van artiesten naar het professionele circuit.”