Sorteerplicht keukenafval en etensresten 2024

in

Sorteren: klein gebaar, groot effect! 🗑️🌍 Vanaf januari 2024 is het verplicht om etensresten en keukenafval te sorteren op elk evenement. Door het voedingsafval apart te houden, gaan we samen voor een groenere planeet. Zet in op een goed afvalbeleid en draag met jouw evenement een steetje bij.

Wat houdt de wetgeving in?

Alle voedingsresten moeten in een aparte container terechtkomen en mogen niet bij het restafval belanden (ook bekend als grijze container). Je plaatst deze vuilbakken op plaatsen waar er gegeten en gekookt wordt.

“Sinds 2021 moesten al heel wat bedrijven (zoals horeca, zorginstellingen, …) verplicht keukenafval en etensresten sorteren. Vanaf januari 2024 geldt deze verplichting voor alle ‘bedrijven’, ongeacht of er eten geserveerd wordt of niet.” (OVAM, 2023) Ook evenementen vallen onder deze noemer.

Wat verstaat men onder etens- en keukenafval?

Hoe keukenafval sorteren
Wat hoort er wel en niet bij?

Waarom deze nieuwe verplichting?

De nieuwe sorteerplicht heeft enkele belangrijke voordelen

Minder verbrand restafval
Doordat er minder voedingsafval in het restafval belandt, wordt er minder afval verbrand. Dit betekent minder CO2-uitstoot! Deze aparte inzameling wordt ingezet voor andere doelen. Een win-win situatie.

Compost en Biogas
Wat gebeurt er met jouw keukenafval en etensresten? Ze worden omgetoverd tot compost en biogas. Deze bestanddelen kunnen ze omzetten naar warmte en groene energie of aardgas. Goed voor de aarde én voor groene energie.

Hoe pas je de nieuwe wetgeving toe op jouw evenement?

Het is een goed idee om verder na te denken over hoe je dit aanpakt. Volg ons stappenplan en je bent op de goede weg!

Vuilnisbakkenplan

  1. Sta stil bij je afvalproductie.
    • Hoeveel keukenafval en etensresten verwacht je?
    • Waar wordt gekookt?
    • Waar wordt gegeten?
  1. Denk na over welke soorten, de hoeveelheid en de locatie van de nieuwe afvalbakken.
    Het is enkel nodig om nieuwe vuilnisbakken te plaatsen waar er etensresten kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld dichtbij eetkraampjes/zitruimtes of waar je eten bereidt.
  2. Denk na over wat er moet gebeuren met volle afvalbakken.
    • Contacteer je stad/gemeente.
    • Check welke zakken of containers nodig zijn en of je ze mee kunt geven tijdens de huis-aan-huis ophaalronde.
    • Als dit niet kan, ga op zoek naar een privé-inzamelaar. Deze vind  je op de website van OVAM. Kies bij afvalomschrijving voor ‘200108 – biologisch afbreekbaar keuken- en kantineafval’.
  1. Denk na over de communicatie naar bezoekers toe.
    Als je wil dat bezoekers de nieuwe vuilbakken gebruiken, moet je dit duidelijk communiceren.
    • Vermeld (via posters/borden/…) aan de eetkraampjes en – plekken dat bezoekers hun etensresten (zonder bestek en borden – servetten wel) moeten sorteren.
    • Versier de vuilbakken zodat ze opvallen of loop rond met een ‘levende composthoop’. Iets verrassend werkt altijd! 

 

Meer info vind je op de website van OVAM. Neem zeker een kijkje in hun FAQ.

  • Beeld Nikki Lucy